Keresés
Close this search box.

A deutérium-megvonás hatása a daganatok kialakulásában szerepet játszó gének működésére

//

A molekuláris biológia, a géntechnológia fejlődésének köszönhetően napjainkra már több száz olyan gént sikerült azonosítani, melyek hibája közvetlenül összefüggésbe hozható a különböző daganatok megjelenésével. A deutérium-megvonás daganatellenes hatását vizsgáló kutatások egyik legfőbb célja, hogy feltárja, milyen gének működését befolyásolja a D-koncentráció csökkentése.

A deutérium-megvonás hatása a daganatok kialakulásában szerepet játszó gének működésére

Állatkísérletek során azt tapasztaltuk, hogy rákkeltő anyaggal kezelt, ugyanakkor csökkentett deutérium-tartalmú (Dd) vízzel itatott egerekben a vizsgált gének működése gátolt volt, ami azt jelzi, hogy a deutérium-megvonás alkalmas lehet a daganatos betegségek megelőzésére és kezelésére.

Egy hosszú távú állatkísérletben a rákkeltő anyaggal kezelt, normál vizet fogyasztó állatok rövid időn belül elpusztultak, míg 70-80%-kal kevesebb állat pusztult el a Dd-vizet fogyasztó csoportban, s elhullásuk csak 150-200 nappal később indult meg. Mindez emberre vetítve a betegség megjelenésének 15-20 éves eltolódását jelentheti.

Kísérleteink során a kémiai karcinogénnel kezelt állatok Dd-vizzel kezelt csoportjában jelentősen csökkent a különböző szervekben (lép, tüdő, timusz, vese, máj és nyirokcsomók) az onkogének expressziója.

A COX-2 gént már régóta a prevenció elsődleges célpontjának tekintik, gátlása csökkenti a sejtben a prosztaglandin koncentrációját, ami pedig csökkenti a daganat kialakulásának az esélyét. A vizsgálatok szerint a D-megvonás gátolta a COX-2 gén expresszióját HT-29 vastagbél tumoros sejtvonal esetében. Minél alacsonyabb volt a víz D-koncentrációja, annál jelentősebb volt a gátlás, ami további bizonyíték arra, hogy a D-megvonás hatékony eszköze lehet a daganatgyógyászatnak és a megelőzésnek is. Ezt támasztja alá az a klinikai megfigyelés is, hogy a Dd-víz fogyasztása javítja a daganatos betegek tumormarker értékeit, a gyógyult emlőtumoros betegek 5 éven belül várható visszaesési arányát pedig több mint 50%-kal csökkentette.

Somlyai Gábor, Ph.D.
a biológiai tudományok kandidátusa

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!