Keresés
Close this search box.

Boldog házasság – jó egészség!

//

A tudósok évtizedek óta kutatják a jó házasság előnyeit. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a boldog házasságban élők hosszabb ideig élnek, mint a magányosak. Kevesebb közöttük a szív- és a rákbeteg, erősebb érzelmi kötődéseik vannak. Az okok felderítésénél a szálak meglepő helyre vezetnek. A kulcsszó: a stressz-szint.

Boldog házasság – jó egészség!

Kutatók a boldog házasság előnyeiként a kevesebb betegséget, a hosszabb élettartamot és a jólét magasabb szintjét emelik ki. A Harvard Egyetemen készült tanulmány szerint a házasságban élő nőknek 20%-kal kisebb esélyük van arra, hogy a legkülönfélébb betegségek – szívinfarktus, öngyilkosság, májzsugor – következtében haljanak meg, mint a magányosaknak. A házas férfiak esetében még szembeötlőbb a különbség: 2-3-szor ritkábban halnak meg hasonló okokból, mint szingli társaik. A kutatási eredmények azt is megmutatták, hogy a házasságban élők között kevesebb az otthoni erőszak, a szexuális bántalmazás, egyéb erőszakos cselekmény áldozata.

A boldog házasság – melyre az erős kötődés és a jó kommunikáció jellemző – kihat mind a mentális, mind az érzelmi jóllétre. Egy tanulmány határozottan leszögezi, hogy a házasságban élők boldogabbak, mint az egyedül élők, és ez az állapot végigkíséri őket az életükön. Szakértők szerint a boldog házasság alappillérei az együttműködés, a pénzügyi stabilitás, a szociális háttér, és ami a legfontosabb, a stressz hatékony menedzselése.

Tudjuk, hogy a stressz negatívan befolyásolja a keringési, a hormonális és az immunrendszert, vagyis az emberi egészség alapjait A boldog házasságban minden a stressz csökkentésének irányába hat, a felek együtt jobban tudják kezelni és elviselni a stresszt. Meg tudják osztani egymás közt a feladatokat, ezzel szemben az egyedülállóknak túl sok feladattal kell egyedül megbirkózniuk.

A házastársak jövedelmük felhalmozása révén életük során nagyobb vagyonra tehetnek szert, mindenképpen olcsóbban élnek, hiszen a rezsiköltségek eleve kétfelé oszlanak. Emellett a férj és a feleség különböző területek specialistája lehet, például egy barkácstehetségű férj és egy pénzügyekhez értő feleség együtt sokat spórolhat meg.

A két fél családi és baráti köre a házasság révén összeadódik, így megsokszorozódik az a kapcsolatrendszer, melyre egész életük során támaszkodhatnak. Mindez a mentális egészségre is jótékony, például csökkenheti az időskori depresszió veszélyét.

A házasság révén az ember új szokásokat, viselkedésmintákat sajátít el. Megnő az egészséges aktivitás, és a házastárs iránti felelősségérzet miatt csökkennek a rizikót jelentő szokások, viselkedések.

A házasságban élők között fele annyi a dohányos, és jóval kevesebb a súlyos alkoholista, mint az egyedül, vagy elváltan élők körében.

Az egyetlen jellemző, amely a szingliknél jobb értékeket mutat, mint a házasoknál, az a testsúly. A hásassságban élők, elsősorban a férfiak között több a túlsúlyos. Azok, akik soha nem éltek házasságban a legkevésbé hajlamosak az elhízásra. Természetesen a nagy szerelemben-szeretetben együtt lakó, de nem házas életttársak hasonló egészségügyi előnyöket könyvelhetnek el, bár a kutatások szerint közel sem olyan jók a kilátásaik, mint a házasoknak. Ennek oka, hogy a házasságot, ami elvben ugye egy életre szól – mégha a család és a barátok ellenében köttetett is – maga a házaspár és környezetük jobban komolyan veszi, elfogadja, támogatja. Egy élettársi kapcsolat nem kap ekkora társadalmi támogatást, és nincs feltétlenül mögötte erős családi-baráti háttér.

Amennyire jó hatással van a boldog házasság egészségünkre, annyira rosszak a boldogtalan házasság következményei, hiszen millió stressz forrása lehet. Egy fiatal házasok körében végzett vizsgálatból kiderült, hogy az ellenséges és negatív magatartás a szervezet immunválaszának gyengülését okozza. Mindez számtalan egészségügyi konzekvenciával járhat, például lassabban gyógyulnak a sebek, növekszik a fertőzésekkel szembeni érzékenység, hogy a súlyosabb következményeket ne is említsük.

Korkontroll Társaság
a Mayo Clinica adatai alapján

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!