Keresés
Close this search box.

Emlőrák: rizikófaktorok és túlélési stratégiák

//

Az emlőrák a nőket súlytó leggyakoribb daganattípus. Emiatt nagyon fontos azoknak a befolyásolható rizikófaktoroknak a tudatosítása, amelyek csökkentésével hozzájárulhatunk a betegség megelőzéséhez és leküzdéséhez.

Az ezredforduló után, klinikai kísérletekben kimutatták a kombinált hormonterápia (ösztrogén + progeszteron) emlődaganat-keltő hatását változókor utáni nők esetében. A tanulmány 5. évében a klinikai kísérletet meg kellett szakítani az agresszív emlődaganatok számának feltűnő növekedése miatt. További meglepő eredménye a vizsgálatnak, hogy a hormon-adagolás hatására ugyancsak feltűnően megnövekedett az Alzheimer-kór és a elbutulás gyakorisága. Később az eredményeket más felmérésekben is megerősítették, sőt azt is megállapították, hogy a kombinált hormonterápia jelentősen megnöveli az emlődaganatok miatti elhalálozások számát, főként akkor, ha a terápiát több mint 5 éven keresztül alkalmazzák.

A túlsúly – ami egyébként egy befolyásolható tényező -, lényegesen megnöveli az emlődaganatok kialakulásának valószínűségét, továbbá jelentősen csökkenti a túlélési esélyeket a már megbetegedett nőknél, továbbá elősegíti a közeli és távoli áttétek képződését. Minél nagyobb a túlsúly, annál kisebb a túlélés esélye, és annál nagyobb a valószínűsége, hogy a daganat kiújul.

A legújabb felmérések alapján a legalább napi 5 alkalommal fogyasztott zöldség-gyümölcs, és a rendszeres testmozgás (napi fél óra séta), együttesen (de nem egymás nélkül!) képes jelentősen – kb. 50%-kal – javítani az emlőrákban szenvedők túlélési esélyeit – még túlsúly esetén is. A testmozgás hatása erősebb a hormonra reagáló tumor-típusoknál. Az egészséges életmód hatása eléri, sőt esetenként túlszárnyalja az olyan széleskörűen alkalmazott gyógyszerek hatását is, mint az ösztrogén modulátorok (tamoxifen), hiszen azok melléhatásai között szerepel a méhtestrák, a mélyvénás trombózis és a stroke is. Ezért a kutatók nem javasolják a tamoxifen megelőzés céljából történő használatát, csak kiemelten veszélyeztetettek esetében. Újabban az ösztrogén mellett az inzulin rákkeltő hatását is gyanítják. A magas inzulin-szint – cukorbetegség nélkül is! – elősegítheti a távoli áttét-képződéseket, és csökkentheti az emlődaganatban szenvedők túlélési esélyeit. A testmozgás viszont javítja az inzulin érzékenységet, és csökkenti a vér inzulin szintjét.

Felmérések azt is igazolták, hogy a napfény – főleg 10 és 29 éves kor között – jelentősen csökkentheti a későbbi emlődaganatok kialakulását. Ezt a jelenséget a napfény D-vitamin képző tulajdonságával magyarázzák a kutatók. A csukamájolaj és a tej fogyasztása ugyancsak jelentősen csökkentheti az emlődaganatok előfordulását.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!