Keresés
Close this search box.

Lélegzet-elállító

//

Egy nemzetközi kutatócsoport által végzett vizsgálat adatai alapján a COPD-s betegek száma világszerte jóval magasabb, mint ahogyan azt a korábbi becslések alapján feltételezték. Sok a nem diagnosztizált beteg, így számuk várhatóan tovább emelkedik. 2010-re az előrejelzések szerint a COPD a negyedik leggyakoribb halálok lesz.

Lélegzet-elállító

A COPD, vagy más néven krónikus obstruktív légúti betegség a légutak beszűkülésével, a tüdő működésének romlásával jár, és sok esetben halállal végződik. Kialakulásában fontos szerepet játszanak örökletes tényezők, a dohányzás, sőt a passzív dohányzás is. A tüdő krónikus gyulladásának következtében erősödik, majd rendszeressé válik a köhögés és a fokozott váladékképződés, továbbá nehézlégzés alakul ki. A betegség kockázata 40 éves kor felett minden évtized elteltével kétszeresére emelkedik, s a kockázatot a dohányzás tovább növeli.

Az erős dohányosok körében ismerős a reggeli órákban, ébredés után fellépő köhögési roham, mely az évek előrehaladtával mindennapossá válik. A COPD szűrésére már e tünetek jelentkezésekor ügyelnünk kellene, a tünetek súlyosbodásával ugyanis egyidejűleg csökken a gyógyulás esélye. A valóságban azonban a betegek többsége ennél jóval később, már a betegség kései stádiumában fordul csak orvoshoz.

A The Lancet folyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint az Egyesült Államokban a súlyos COPD-s betegek aránya 10%, Dél-Afrikában, Fokvárosban a férfiak körében 22%, míg a nők közt 16,7%. A németországi Hannoverben a legalacsonyabb a lakosság körében a súlyos betegek aránya: férfiak közt 8,6%, míg a nők körében mindössze 3,7%.

Ha három vagy több kérdésre igennel válaszolt, felmerül a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) gyanúja. Szükséges a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése, mert a COPD korai kezelése segít a további tüdőkárosodás megelőzésében.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
További info:
Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu
info@allergiakozpont.hu

tel.: 06-30/631-9309

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!