Keresés
Close this search box.

Allergia hírek

//

Az asztma kialakulásában egyaránt szerepet játszanak örökletes és környezeti tényezők. Senki sem tudhatja biztosan, hogy gyermekénél jelentkeznek-e majd asztmás tünetek, vagy sem. Egy új vizsgálat eredményei alapján ez könnyen megállapítható.

Allergia hírek

Az asztma már csecsemőkorban is kimutatható

Norvég kutatók szerint az újszülött lélegzetvételének minősége alapján egyértelműen meghatározható, hogy a gyermeknél 10 éves koráig számítanunk kell-e az asztma megjelenésére, vagy sem.

Egészséges, normál terhességből, időre született csecsemők lélegzetvételét vizsgálták, majd követték nyomon 10 éves korukig. A tüdő-funkció méréséhez az újszülöttek apró maszkokat viseltek. Bár a vizsgálati eljárás nem újszerű, a születés utáni pillanatokban való elvégzése mégsem megszokott. Egyik újszülöttnél sem észleltek légzési problémát, de egyesek eredményei jobbak, másoké kicsit gyengébbek lettek.

A vizsgálatot a gyermekek 10 éves korában megismételték. A légzési teszten kívül vér-, vizelet- és bőrteszt-allergiavizsgálatot is végeztek. A szülők beszámolói és a mérési eredmények alapján megállapították, hogy épp azoknál jelentkezett 10 éves korig asztma, akiknél már születésük után is gyengébb tüdő-funkciót mértek. Az eredményeket sem a családban korábban előfordult asztmás megbetegedések, sem az anya terhesség alatti dohányzása nem befolyásolta.

Horkolás gyermekkorban

Egy ausztrál kutatócsoport 219,5 éves, vagy annál fiatalabb szénanáthás gyermek alvási szokásait vizsgálta. A családok megfigyelései alapján a gyermekek 60%-a legalább hetente egyszer horkolt, 26%-uk pedig még heti 3 alkalomnál is többször.

A horkolás más, súlyosabb betegségek, légzési problémák – például alvási apnoe – jelzője is lehet, jelentkezése tehát ilyen értelemben hasznos. A felnőttkorban jelentkező horkolást többnyire elhízás vagy anatómiai problémák okozzák.

A korábbi vizsgálatok tanúsága szerint azonban gyermekek körében horkolás allergiás megbetegedés, a légutak gyulladásos állapotának következtében jelentkezhet. A vizsgálat eredményei segítséget jelenthetnek az orvosok számára az allergiás panaszok megelőzésében, időbeni kezelésében.

A fogamzásgátló allergiát okoz

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a fogamzásgátló készítmények szedése növeli a későbbiekben született gyermekeknél az allergiás megbetegedések kockázatát. Az Allergy folyóiratban közölt vizsgálat azonban azt a tényt is feltárta, hogy a kockázati tényező függ az adott tabletta összetételétől. A különböző ösztrogén és progeszteron koncentráció eltérő módon befolyásolja a gyermekeknél az allergiás tünetek esetleges megjelenését.

Finn kutatók 5-6 éves allergiás gyermekeket vizsgáltak. A résztvevők 52%-a asztmás, 35%-a szénanáthás, 48%-a ekcémás tünetektől is szenvedett. A szülők kérdőíveket töltöttek ki, melyekből kiderült, hogy szedtek-e, s ha igen, milyen fogamzásgátlót a teherbeesést megelőző egy évben. A vizsgálatban résztvevő szülők kombinált – szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmazó-, vagy csak progeszteront tartalmazó készítményeket szedtek. A szintetikus progeszteront tartalmazó tablettákat a kutatók két csoportba sorolták. Az elsőbe az androgén, a másodikba az antiandrogén jellegű progeszteront tartalmazó készítmények kerültek. (Az androgén olyan hormon, amely a férfi jellemvonások kifejlődését stimulálja, szabályozza.)

Az eredmények azt mutatják, hogy a kevesebb androgént tartalmazó tabletták növelik a szénanátha megjelenésének valószínűségét a kisiskolás korú gyermekek esetében, különösen a fiúknál. A betegség kockázatát tovább növeli a szülőknél előforduló allergiás megbetegedések is.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.allergiakozpont.hu
T.: 06-30/631-93-09

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!