Keresés
Close this search box.

Környezeti ártalmak – fokozódó nemzőképtelenség

//

Szervezetünkre és a szaporodási funkcióra komoly veszélyt jelent egyrészt az oxidatív szabad gyökök fokozódó hatása, másrészt azok a kémiai anyagok, melyek az élelmiszerekből, azok csomagoló anyagaiból, az ivóvízből és a kozmetikumokból juthatnak szervezetünkbe.

Környezeti ártalmak
– fokozódó nemzőképtelenség

A tudósok már több mint 60 éve felismerték, hogy a környezetünket szennyező nagyszámú kémiai anyag (növényvédőszerek, mosószerek, gyógyszerek, műanyagok) szerkezete bár nem is hasonlít ismert hormonjainkra, mégis befolyásolja azok aktivitását.

A műanyagokról például nemrég derült ki, hogy a lágyításukra használt ftalátok kioldódhatnak. Hatásukra állatkísérletekben a már vemhes állatok hím utódjai alacsony spermaszámmal rendelkeztek. Az ivóvízben (mivel a tisztított szennyvizet újrahasználjuk), gyógyszer-, antibiotikum-, nyugtató- és fogamzásgátló maradványokat találtak. Bár egyenkénti mennyiségük igen alacsony, de a szervezetben feldúsulhatnak, és egymás hatását felerősíthetik.

Sajnos ma a családtervező párok 1/3-ánál nehezen vagy egyáltalán nem születik gyermek, és az okok jórészt a fentiekben kereshetők. A fiatal egészséges férfiak 15%-ánál a spermakép (a speriumok száma, alakja és mozgékonysága) nem megfelelő. A statisztikák szerint az iparilag fejlett államokban a férfiak átlagos spermaszáma már 1938–1990 között is a felére csökkent, Magyarországon végzett felmérésekben az elmúlt 40 évben ugyancsak 50%-os csökkenést regisztráltak.

A tudomány a spermaminőség javítására vitaminokat, nyomelemeket és antioxidánsokat ajánl. Az angyalgyökér kivonata a tradicionális távol-keleti gyógyászat évszázadok óta alkalmazott életenergiát és hormonrendszert harmonizáló növénye. Fő hatóanyaga a ferulasav, az egyéb természetes összetevőkkel szinergista hatása révén javítja a reproduktív szervek vérkeringését, egészségét. Alkalmazása klinikai vizsgálatokban 51%-kal növelte a spermiumok számát, és 37%-kal fokozta spontán mozgékonyságukat. Fogamzást elősegítő hatását a Stanford University Medical School (USA) orvoskutatói egészséges, de 12 hónapja hiába próbálkozó (meddő) párok esetében igazolták: több mint 30%-uknál következett be terhesség a 6 hónapos kúra során.

Prof. Dr. Ősapay György
a kémiai tudományok doktora,
a Californiai Egyetem professzora

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!