Keresés
Close this search box.

Virágesszenciák – a lélek harmonizálói III.

//

Előző cikkünkben a 80-as évek kutatásainak eredményeként megszületett új virágesszenciákkal foglalkoztunk, ezek közül is a 14 összetett készítménnyel, melyek megkönnyítik e terápiás módszerrel történő ismerkedést és tapasztalatszerzést. Említettük a közelmúltban megjelent „Európai virágesszenciák” c. könyvet is, mely az új 96 kortárs esszenciát mutatja be. Foglalkozzunk most az esszenciák elkészítésének folyamatával, hogy ezúton is közelebb kerülhessünk a terápia jellegének megsejtéséhez.

Virágesszenciák
– a lélek harmonizálói III.

Amit a (Bach) virágesszencia-terápiáról tudni kell

Az esszencia törzsoldata a kiválasztott növény közvetlen környezetében készül, harmonikus természeti közegben (pl. természetvédelmi terület). A virágokat virágzásuk teljében gyűjtik be, majd azonnal tiszta és kevés ásványi anyagot tartalmazó forrásvíz felületére helyezik őket egy üvegedényben, úgy hogy a virágok a víz teljes felületét beborítják, majd több órán keresztül a napon maradnak.

A virágok eltávolítása és a folyadék szűrése után nyert törzsoldatot az oldat tartósítására szolgáló alkohollal (bio-konyakkal) keverik össze, majd finoman dinamizálják (felrázzák).

Ennek az alternatív gyógymódnak további jellegzetessége, hogy a beteg saját magának választhatja ki a megfelelő esszenciát, nem feltétel, hogy terapeuta vagy orvos írja fel neki. A választásban segítséget jelenthetnek a szórólapok, könyvek, és személyes beszélgetés hozzánk közel álló emberrel.

Most már fogalmat tudunk alkotni magunknak e terápiáról, de hogyan tudjuk ezt a saját életünkben alkalmazni? Hogyan válasszuk ki a megfelelő virágesszenciát?

1. Lépés
– az adott probléma jellegének felismerése

A. Heveny pszicho-emocionális krízishelyzet: ez lehet egy átmeneti lelki állapot, mely adott szituációhoz kötődik (pl. párkapcsolati zavarok, munkahelyi feszültség, gyermekek iskolai problémái stb.); vagy hirtelen kialakuló érzelmi reakció (pl. megbántottság, agresszió, vészhelyzet esetén).

B. Idült probléma: valamely velünk született negatív jellemvonásból eredő tényező, amely gátolja a személyiség kibontakozását (pl. önuralomhiány, akaratgyengeség, büszkeség); vagy egy múltbéli nyomasztó esemény van a háttérben, amit nem sikerült feldolgozni. Ez az állapot korlátozó vagy romboló magatartásban nyilvánul meg önmagunkra és környezetünkre nézve (döntésképtelenség, bátortalanság, kisebbségérzés). Ebben a helyzetben célszerű tapasztalt terapeuta segítségét kérni.

2. Lépés – az adott típusú zavarnak megfelelő virágesszencia megtalálása

A 14 DEVA összetett esszenciában rejlő segítséget már a szórólap alapján is könnyen megérthetjük. A 38 BACH és 96 kortárs mono-esszencia közüli választáshoz esetleg szükség lehet részletesebb tájékozódásra és az ilyen témájú könyvekben található virágleírások elolvasására. Itt nagyobb szerepet kap intuíciónk, belső hangunk, hogy a leírások segítségével felismerjük az éppen ránk jellemző érzelmet vagy lelki állapotot.

Az egyes esszenciák részletesebb bemutatását a következő cikkekben találja majd a Kedves Olvasó.

Gimesi Adrienne
virágterápiás tanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!