Keresés
Close this search box.

Le az úszógumival!

//

Nyakunkon a nyár! Egyre sürgetőbbé válik az év során fölhalmozódott zsírpárnák eltüntetése, melyeknek ráadásul van egy kellemetlen tulajdonságuk: nem az ember vállszélességét növelik, hanem a hasát és a csípőjét, s igen erősen ragaszkodnak hozzánk. Kevesen tudják, hogy az esztétikai problémán túl, ennek a hasi zsírrétegnek komoly szerepe van a különféle anyagcsere betegségek – cukorbetegség, kóros vérzsír-szint –, magas vérnyomás, degeneratív ízületi betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásában. Hogyan ránthatnánk le mielőbb „úszóguminkat"?

Le az úszógumival!

Az „úszógumi” nagyságának megítéléséhez a legegyszerűbb módszer az, ha az ember mindkét kezének négy ujját becsúsztatja a fehérnemű alsójába, majd kicsit előredől, és a kezébe ereszkedő hasi zsírtömeget felülről a hüvelyk ujjával megtámasztja, majd megszemléli az összecsippentett háj vastagságát, vagyis leméri az ujjai közötti távolságot. Az így kapott adat jelzi, hogy a hasi zsírból hány centit kell leadnunk (2-3cm-es bőrvastagság megengedett). Természetesen ezt nem fogyókúrákkal kell leadni, mert mint közismert a mondás: „A végleges elhízáshoz vezető út fogyókúrákkal van kikövezve.”

Mi a megoldás? Először is gondoljuk át, mi az oka a túlzott mértékű táplálék-felvételnek. Ez lehet a rendszertelen életvezetés, bánat, depresszió vagy egyéb lelki okok, sokaknak ugyanakkor az étkezés kompenzációt jelent a negatív hatásokkal, frusztrációkkal szemben. A központi idegrendszernek van egy ún. „figyelő pontja”, amely ellenőrzi, hogyan reagálunk testünk jelzéseire. Amennyiben azt észleli, hogy az éhségérzetre nem reagálunk, akkor átáll egy ún. fokozott hasznosítási mechanizmusra, ami – „túlélésünk” érdekében – még a minimális kalóriát is azonnal zsírrá alakítja. Hibás tehát az a nézet, hogy napközben eltűrjük az éhséget, mert nem érünk rá enni, majd este bőséges vacsorával kárpótoljuk magunkat. Együnk naponta legalább ötször, kis mennyiséget. Ne várjuk meg, amíg nagyon éhesek leszünk, mert ilyenkor mindig a szükségesnél többet eszünk! Éhesen soha ne vásároljunk, ne menjünk étterembe, mert biztosan többet fogyasztanánk a tényleges szükségletünknél!

Étkezésünk alapja a gabona legyen: müzlik, gabonapelyhek, teljes őrlésű lisztből készült tészták, pékáruk, köles, barna rizs, hajdina, bulgur, hozzá sok-sok zöldség, gyümölcs. A növényi táplálkozás lúgosít, ami egyben segíti a szervezet salaktalanítását is, főként, ha legalább napi 2,5-3 liter kalóriaszegény folyadékkal (salaktalanító teakeverék, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcstea, zöldséglé) támogatjuk – mindez „mellékhatásként” a testsúly csökkenését eredményezi.

Aki hetente ötször, alkalmanként legalább 40 perc folyamatos mozgást végez – gyaloglás, kirándulás, kocogás, kerékpározás, úszás, tenisz, tánc vagy bármilyen örömmel végzett testmozgás –, az teljesíti az aktív testmozgásra vonatkozó összes feltételt.

Ezek után már csak egy tanfolyam vagy szakkönyv segítségével meg kell tanulnunk a helyes időbeosztást, ki kell tűznünk megfelelő életcélt, és le kell szoknunk a dohányzásról, és akkor elmondhatjuk, hogy csaknem mindent megtettünk a helyes életvezetés megvalósításáért, melyben a zsírpárnáknak már valóban nincs helye!

Dr. Bakanek György
orvos-természetgyógyász, életmód szaktanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!