Keresés
Close this search box.

A nikotin

//

Amikor a felnőttnek látszani akaró kamasz – nagy nehezen – rászokik a dohányzásra, „bátran” megküzd a kezdeti nehézségekkel: szédül, fáj a feje, verejtékezik, elgyengül. Rosszabb esetben hány, hasmenése van. Ezután fellélegzik, úgy érzi, győzött!

A nikotin

A cigi valóban segít az étkezés utáni álmosságon, fokozza a belek és az emésztőmirigyek működését, könnyebbé válik az emésztés. A mellékvesére hatva fokozza a vércukor mennyiségét, emelheti a vérnyomást, csökkentheti az éhségérzetet, a hasi vérereket szűkítve fokozhatja az agy vérellátását, így segítheti a szellemi munkát, sőt nyugtatólag is hathat.

E kevés haszon persze eltörpül a mérhetetlen és gyakran visszafordíthatatlan ártalmak mellett. Egy cigarettából 2-8mg, egy szivarból pedig 20-40mg nikotin jut a szervezetbe, vagyis egy erős dohányos naponta a halálos nikotinadag sokszorosához jut. A dohányos szervezetében „szerencsére” bizonyos mértékű ellenállás fejlődik ki a nikotin toxikus hatásaival szemben, részben ezért nem okoz azonnali halált.

A tartós dohányzás idült garat-, gége- és hörghurutot okoz. Cigarettázóknál a gége- és tüdőrák, míg pipázóknál az ajak- és nyelvrák fordul elő gyakrabban.

A naponta elszívott cigaretták számával arányosan növekszik a koszorúér-betegségek, trombózisok, szívritmuszavarok kockázata, sőt a gyomorfekély is gyakoribbá válik.

Ne ámítsuk magunkat filteres, „light”-os cigarettákkal sem, hiszen e csekély különbséggel úgysem csaphatjuk be szervezetünket. A nikotin hatására felszabaduló dopamin az agyban ugyan örömérzetet vált ki, ám hosszú távon csökkenti az agy örömérző képességét, emiatt a szervezet egyre nagyobb mennyiséget igényel.

Dr. Nemes János, gyermekorvos, kardiológus

Segítség a leszokásban – Magyarországon 2006 óta kapható a Herbadict gyógyhatású készítmény, melyet az indiai Muniyal Ayurveda Kutató Központ és Kórház fejlesztett ki, és tapasztalataik szerint dohányosoknál, alkoholistáknál és drogfüggőknél egyaránt kedvező hatású. Az orvos-csoport megállapítása szerint májvédő, sőt alkoholos májbetegségekben is jótékony hatású, csökkenti az elvonási tüneteket, helyreállítja az alvási ritmust.

A vizsgálatban résztvevő dohányos férfiak leggyakoribb panaszai: a szájnyálkahártya elszíneződése, szájszárazság, székrekedés, izgatottság, alvászavar, savas felböfögés, köhögés, testmozgáskor jelentkező nehézlégzés, étvágytalanság és fejfájás. A résztvevők 45 napon keresztül napi 2×2 tablettát kaptak étkezés után. Tüneteik minden esetben enyhültek, 66%-uknál a javulás mértéke több mint 70%-os volt. 89%-uknak sikerült csökkentenie a napi cigaretta mennyiségét, sőt 72%-uk teljesen abbahagyta a dohányzást.

A vizsgálati eredmények szerint az ayurvédikus gyógynövénykeverékkel enyhíthetők a dohányzás kellemetlen mellékhatásai, illetve az elvonási tünetek, s a létfontosságú szervek – a máj és a vese- védelme mellett – antioxidáns és antidepresszáns hatása révén – még a leszokáshoz szükséges akaraterő is növelhető.

Dr. Hevér Tímea, belgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!