Keresés
Close this search box.

Élet infravörös sugárzásban

//

Egyre több híradás sugallja, hogy létezik egy nagyon drága hőmérő, amivel a testfelszín hőmérsékleti eltérései mérhetőek, s ez által kimutathatóak a mélyben zajló „gyulladások”, egyéb betegségek. E hírek igen megtévesztőek, lássuk tehát, mi az igazság! Mi a szomatoinfra technológia lényege, s mindez mire használható?

Élet infravörös sugárzásban

A világban egyre szaporodnak a thermográfiás, hőtérképes humán vizsgálatokra kialakított laboratóriumok, az infravörös érzékelőket – “hőkamerákat” – már nemcsak ipari és hadiipari céllal gyártó vállalatok. Kezdik felfedezni, hogy a humán felhasználás is jelentős eredményeket hozhat. Mégis, az elmúlt több mint fél évszázad kevésnek bizonyult arra, hogy mindez helyet kaphasson az orvosi diagnosztikában.

Az elmúlt 25 évben a BME Nukleáris Technikai Intézetben megkezdett, új elveken alapuló kutatásainkhoz sokáig nem voltak adottak a szükséges műszaki, technikai, elektronikai és számítástechnikai feltételek. Igényeink az akkori szakemberek számára felfoghatatlannak, futurisztikusnak tűntek.

Csak 2006-ra készült el az az eszköz, amely megnyugtató módon képes az emberi szervezet anatómiai és fiziológiai összefüggéseinek, életfolyamatainak nagysebességű, folyamatos vizsgálatára, esetleges diszfunkcióinak feltárására. A rendszer napjainkig számos tökéletesítésen ment át, hiszen az emberi test infravörös sugárzása szinte kivétel nélkül hamis hőmérsékleti értékeket mutat (sok esetben 18 °C-os pontatlansággal), ráadásul ugyanaz a kórfolyamat az egyik embernél magas, a másiknál alacsony hőmérsékleten zajlik, emiatt a betegségek megjelenési formáját nem lehet az egyéb képalkotó eljárásokhoz hasonlóan standardizálni. A készülék ennek megfelelően nem testhőmérsékletet, hanem az infra elektromágneses sugárzás intenzitását méri. Általánosságban elmondható, hogy az emberben zajló egészséges és kóros folyamatok jól elkülöníthető „infra-topográfiát” mutatnak. A helyzetet bonyolítja, hogy még ugyanarról a személyről sem lehet két azonos felvételt készíteni – állapotának pillanatonkénti, folyamatos változása miatt.

Kutatómunkánk első szakaszát lezártnak tekintjük, mivel elkészült a SomatoinfraR BUHU-1, az első kifejezetten humán célokra kifejlesztett, preklinikai egészségi állapot-felvételező infravörös diagnosztikai rendszer, amely lehetőséget ad az ember életkornak és nemnek megfelelő egészségi állapotának meghatározására. Ez az egyetlen olyan „képalkotó” eljárás, amelyik az egész emberi testet komplexen (minden testtájra kiterjedően) képes vizsgálni.

A műegyetemi kutatócsoport a Szomatológiai laboratóriumban 250.000 felvétel elkészítésének és elemzésének tapasztalatával napjainkban is kutatási céllal készít az érdeklődőkről, önkéntes jelentkezőkről Somatoinfra felvételeket, és állít össze életviteli és életmódbeli javaslatokat. A preventív vizsgálatok alkalmasak a betegségek korai, gyakran még tünetmentes állapotban történő megjelenítésére, felismerésére, ami nagyban segítheti a pontos orvosi diagnózis felállítását, célzott szakorvosi kérdések megválaszolását és az eredményes gyógyítást. A vizsgálat során az emberi szervezetet semmilyen behatás nem éri, tehát – más képalkotó eljárásokkal ellentétben – korlátlan számban ismételhető. (Az infravörös monitorozás nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot és kezelést.)

A 2007. júniusában történt fejlesztés eredményeként felvételeink olyan információ-gazdagságot mutatnak, hogy az emberi test térszerűen tárul fel előttünk, nem csupán az anatómiai képletek, hanem az életfolyamatok teljes bonyolult szövevénye láthatóvá vált.

Dr. Szacsky Mihály
szomatológus, tudományos munkatárs
BME Nukleáris Technikai Intézet
Info: www.somatoinfra.hu
T.: 06-1/463-1506

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!