Keresés
Close this search box.

Asztma veszély!

//

Jelenleg a magyar lakosság 8%-a asztmás, ez az arány azonban ismeretlen okokból rohamosan nő. Az allergiás, főként a szénanáthás betegek esetében különösen fontos a megfelelő kezelés alkalmazása, ugyanis ők kifejezetten veszélyeztetettek a súlyos asztma kialakulására.

Az asztma a tüdő légútjainak betegsége. Két formája ismert: egyiket allergének (pl. pollenek, gombaspórák) provokálják, míg a másik forma okát nem ismerjük. Mindenki lehet asztmás, bár a betegség családi halmozódást mutat.

Egy egyszerű orvosi és légzésfunkciós vizsgálattal megbizonyosodhatunk az esetleges asztma fennállásáról. Feltétlenül forduljon szakorvoshoz, ha az alábbi tüneteket észleli:

A kórtörténet, a tünetek és az általános egészségi állapot feltérképezése után az asztma diagnózisának felállítására többféle módszer áll rendelkezésre.

A légzésfunkciós vizsgálat a ki- és belégzés mélységét vizsgálja, ez 6-7 éves kortól végezhető és teljesen fájdalommentes. Amennyiben az így kapott eredmény a fennálló panaszok ellenére is normál értéket mutat, esetenként provokációs, terheléses vizsgálatot végeznek, melynek során fizikai terhelést követően történik a légzésfunkció vizsgálata.

Vérgáz-vizsgálattal a vér oxigén és széndioxid tartalma, valamint a savasodás vagy lúgosodás mértéke határozható meg, ami ugyancsak utal a légzésfunkció minőségére.

A mellkas röntgenvizsgálata a COPD-hez hasonló tünetekkel járó, egyéb mellkasi betegségek – elsősorban a szív és a mellkasi erek betegségei, tüdőgyulladás és a tüdő térfoglaló folyamatainak – kizárása miatt fontos. CT vizsgálat során még pontosabb képet kaphatunk a tüdő és a hörgők állapotáról. A hosszú ideje fennálló köhögés hátterében egyéb allergia, esetleg reflux betegség is állhat, ezek kiszűrése allergiavizsgálat, illetve gyomor pH, nyelőcső vizsgálat útján lehetséges.

dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász
Budai Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!