Keresés
Close this search box.

Az asztma gyógynövényei

//

Régen a javasasszonyok köhögésre, fulladásra a martilapu teáját javasolták, s ezt ajánlják a mai természetgyógyászok is, hiszen ez az emberiség egyik legrégebben használt gyógynövénye. A légúti betegségek közül a legtöbb problémát a krónikus hörgőgyulladás és az asztma okozza. Nagymamámtól erre is örököltem egy receptet, melyet kissé kibővítve, most közreadok a Kedves Olvasóknak.

A megfázás, a torokgyulladás ősz táján gyakori betegségek, melyek szövődményeként hörghurut, sőt tüdőgyulladás is kialakulhat. Két nagyon jó hatású gyógynövényünk van megelőzésre és kezelésre: a hársfavirág és a bodzavirág. Mindkettő lázat csillapít, izzaszt, megszűnteti a náthát és a köhögést egyaránt. Igyunk meg belőlük naponta akár több csészével is!

Torokfájás jelentkezésekor érdemes „torokfertőtlenítő” teát inni, így a nátha ki sem fog alakulni. Erre ajánlom a lándzsás útifű és a kakukkfű 1-1 arányú keverékéből készült teát. E célra a zsálya és az apróbojtorján 1-1 arányú keveréke ugyancsak hatásos. Mindkettőből nagyon jóízű teakeverék lesz, melyekből naponta akár fél-egy litert is meg lehet inni.

Járványos influenzás megbetegedésre, vagy tüdőgyulladás esetén a gyógynövényteák fogyasztása nem elegendő, ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Végül a bevezetőben ígért régi asztma-tea recept:

Ebből a keverékből egy teáskanálnyit forrázzunk le 2,5 deci vízzel. Az első héten reggel és este is igyunk meg egy-egy csészével a kissé keserű teából, langyosan vagy hidegen, de semmiképp sem jégbe hűtve. Később elegendő egy csészényi a nap folyamán elosztva, elkortyolgatva.

Szabó György
füvesember, népi gyógyító

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!