Keresés
Close this search box.

Gyógyítható a csontritkulás?

//

A csontritkulás tulajdonképpen csonttömeg-vesztést jelent. Kialakulásában szerepet tulajdonítanak a családi hajlamnak, a kalciumszegény táplálkozásnak, valamint a nemi hormonok hiányának. Tudnunk kell azonban, hogy a csontokat elsősorban az izmok befolyásolják, így az izommunka csökkenésével – azaz az életkor előrehaladtával – csökken a csontok tömege is, méghozzá 35–40 éves kor felett évi 1–1,5%-kal.

A csontok szilárdsága és tömege az élet során folyamatosan változik. A csontépítésben különböző ásványi anyagok – elsősorban kalcium –, valamint hormonok (calcitonin, parathormon, nemi hormonok) vesznek részt. Kalciumhiány esetén a hiányzó ásványi anyagot a szervezet saját raktáraiból, azaz a csontokból vonja ki. Ezért (is) fontos a kalciumban gazdag tejtermékek, zöldségek rendszeres fogyasztása. A napi kalciumigényt 1 liter tej vagy 10 dkg sajt fedezi.

A nemi hormonok termelődésének csökkenésekor – elsősorban a változó korban lévő nőknél – fokozódik a csontritkulás veszélye. Főleg a gerinc csigolyái érintettek, a csigolyatestek összecsúszhatnak, eltörhetnek. A folyamat előrehaladott szakaszában a gerinc megrövidül, a fej a vállak közé süllyed. A gerinc melletti izmok igyekeznek a csonttorzulást, deformitást kompenzálni, ezért fokozott izommunkát fejtenek ki, ami az egyébként is meglévő fájdalmat tovább növeli.

A csontokat régebben csupán röntgenfelvételek segítségével tudták vizsgálni, ma már az oszteodenzitométer nevű csonttömeg-mérő készülékkel pontosan megmérhető a csontsűrűség, illetve nyomon követhető annak változása. Szükség esetén – elsősorban más betegségek kizárására – bonyolultabb vizsgálat (CT, MRI) is végezhető.

A már kialakult oszteoporózis további romlása azonban megakadályozható, tünetei enyhíthetők. Ehhez egyre tökéletesebb, modern gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Fájdalomcsillapítókkal pedig a mozgáskorlátozottságot is javíthatjuk. Kiemelten fontos ugyanakkor a gyógytorna is, melynek célja az izmok erősítése és lazítása.

A gyógyszeres kezelés általában évekig tart, orvosi irányítás mellett. A legfontosabb, kalcium-anyagcserére ható tényezők: magas kalciumtartalmú ételek és készítmények; napsütés és D-vitamin; női hormonok

Idősebb embereknek érdemes néhány alapszabályt betartaniuk:

Dr. Nemes János
gyermekorvos, kardiológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!