Keresés
Close this search box.

Itt az ősz, készítsük fel szervezetünket a változásokra!

//

A nagy meleg után hirtelen ősziesre fordult az idő. Szervezetünknek a nyári, vitaminokban dús étkezés, több testmozgás után kényszerűen át kell állnia egy másfajta életvitelre. A rossz idő sok embert a szobába kényszerít, a szabad levegőn kertészkedést, sétát felváltja a TV és számítógép előtti ücsörgés és nassolás. Mindez óhatatlanul elősegíti az elhízást, ami egyik legfőbb kockázati tényezője a szív-érrendszeri és az agyi érbetegségeknek (infarktus, gutaütés, szélütés, stroke).

Az ülő életmód mellett a rendszertelen táplálkozás, a mesterséges transzzsírsavak nagy mennyiségű bevitele növeli a koleszterin-szintet, ami sajnos fokozza a szívinfarktusok, érelmeszesedések gyakoriságát. Nem kell sokat várnunk, hamarosan jönnek az év-végi ünnepek, a bőséges, és főleg mértéktelen étkezések, italozások időszaka, ami az emésztőrendszernek is fokozott kihívást jelent. Érdemes tehát még időben hozzászoktatnunk magunkat a tudatos táplálkozáshoz, kényelmességünket legyőzve pedig a rendszeres testmozgáshoz, miközben elegendő időt hagyunk a pihenésre, feltöltődésre is. Ha jobban odafigyelünk magunkra, fontosabbá válunk önmagunk számára, számos – olykor visszafordíthatatlan – bajt előzhetünk meg.

A hideg, esős idővel egyidejűleg a légúti fertőzések időszaka is beköszönt, csak keveseket kerül el a köhögés, nátha, orrfolyás. A vírusok könnyen megtámadják a tartalékok nélküli szervezetet – nagy létszámú közösségekben, tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken, nagy bevásárló centrumokban gyorsan terjed a kór. E kellemetlen tünetek megelőzéséhez elengedhetetlen az immunrendszer erősítése.

A legfrissebb virológiai hírek szerint az idei influenzaszezon különösen veszélyesnek ígérkezik. Szervezetünk nem „emlékszik” a régi kórokozókra, így könnyebben megbetegedhetünk, akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Az idős emberek, a gyerekek és a krónikus betegek immunrendszere gyengébb, kevésbé tud ellenállni a vírusoknak. Az új típusú, mutálódó vírusok ellen védelmet nyújt az új oltóanyag, melynek mindhárom komponensét lecserélték. A védelem azonban nem 100%-os, így érdemes más módszereket is bevetni: sok gyümölcs és zöldség, étrend-kiegészítők.

A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja az élettani működéshez szükséges tápanyagokat (szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, rostok), és a biológiai összetevőket (antioxidánsok, pre- és probiotikumok). A rohanó, stresszes életmód, a fokozott terhelés, vagy a szervezet legyengült, kimerült állapota esetén szükség lehet étrend-kiegészítők fogyasztására is.

Mire kell odafigyelnie a tudatos vásárlónak e termékek piacán? Ma az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) által nyilvántartásba vett étrend-kiegészítők száma meghaladja a kétezret. Nagyon nehéz tehát eligazodni a termékek tarka rengetegében, íme néhány praktikus tanács:

Dr. Szűcs Erzsébet
ÁNTSZ osztályvezető főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!