Keresés
Close this search box.

Őszi krónikus panaszaink

//

Ősszel és tavasszal igen sokan – a statisztikák szerint minden tizedik ember – tapasztalja, hogy gyomorpanaszai kiújulnak, fokozódik a jellegzetes gyomortáji fájdalom, még többen vannak, akiket „csupán” a savasság, a „gyomorégés” kínoz, akár egész éven át. E tünetek jelentőségét nem szabad alábecsülnünk, ezért tekintsük át röviden, mit kell tudnunk róluk.

A jellegzetesen maró, égő vagy görcsös jellegű gyomortáji fájdalom a túlzott savasságon túl már gyomor- vagy nyombélfekélyre is utalhat. Kisugározhat a nyakba, a hátba és a bordaív alá is. Jellemzően összefügg az étkezéssel, nyombélfekélynél például tipikus az éhgyomorra jelentkező fájdalom, ami evés után enyhül, de 1-2 óra múlva ismét jelentkezik. Napközben egyre súlyosbodik, és legrosszabb éjjel 12 és 2 óra között. A fájdalomhoz hányinger, kevés, savas jellegű hányás, émelygés, étvágytalanság és ennek következtében fogyás is csatlakozhat. A panaszok étel, tej, szódabikarbóna, vagy más savlekötő készítmény bevitelére átmenetileg enyhülnek.

A betegség kezelésében fontos szerepet kap az életmód megváltoztatása. Jótékony hatású a pihenés, a veszélyes környezeti tényezők, az állandó idegeskedés, feszültség kiküszöbölése, melyre legjobb megoldás a környezetváltozás. Kerülendő az alkohol, a koffeintartalmú italok (kávé, tea, kóla), a dohányzás, mivel ezek késleltetik, illetve akadályozzák a gyógyulást.

A diéta alapja a gyakori, napi 5-6-szori, kis mennyiségű étkezés. Kerülendő az erős fűszerek használata, a zsíros ételek fogyasztása, a füstölés, a jelentős pörzsanyag-képződéssel járó sütés és pörkölés! Pépes vagy éppen folyékony diétára nincs szükség, sőt a folyékony ételek – a közhiedelemmel ellentétben – kedvezőtlenül befolyásolhatják a kórt, mivel igen gyorsan kiürülnek a gyomorból.

A szakemberek szerint a gyomor- és nyombélfekélyek kialakulásának jelentős részéért a Helicobacter pylori nevű baktérium a felelős, ugyanis meggyengíti a gyomor belső falának szöveteit, melyeket a termelődő gyomorsav gyulladásba hoz és kimar. Ez okozza a jól ismert égő fájdalomérzést.

A H.pylori az egyik leggyakoribb emberi kórokozó, mellyel még a korai gyermekkorban fertőződünk szájon át vagy a széklet útján. A fertőzöttek mintegy 30-35%-ában alakulnak ki gyomor-bélrendszeri tünetek (gyomorhurut, fekély, rák), másoknál a baktérium tünetmentesen van jelen a szervezetben. A baktérium kiirtása a szervezetből egyrészt megszabadítja a beteget a panaszaitól, másrészt megakadályozza a már gyógyult fekély későbbi kiújulását.

Mind a fekély gyógyulásához, mind pedig az antibiotikumok optimális hatásának eléréséhez azonban szükség van gyomorsav lekötő, közömbösítő készítmények alkalmazására, illetve a túlzott gyomorsav-elválasztás hatékony gátlására is. Ehhez ma már korszerű – a korábbiaknál sokkal hatásosabb szerek állnak rendelkezésünkre.

Dr. Nemes János
gyermekorvos, kardiológus
www.korkontroll.hu

Fenti panaszokról, illetve a kezelés lehetőségeiről részletesen olvashat Dr. Rosztóczy András – Dr. Wittmann Tibor:
Refluxbetegség – gyomorsav okozta bántalmak,
illetve Dr. Rácz István – Dr. Timár Marietta:
A fekélybetegség és a Helicobacter pylori fertőzöttség
c. könyvekben, melyek megrendelhetők a SpringMed Kiadónál:
www.springmed.hu, tel.: 06/1-279-0527.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!