Keresés
Close this search box.

Influenza a küszöbön!

//

Szakértők szerint az előttünk álló influenza szezonban az A típusú vírus fertőz majd, amely rendkívül súlyos szövődményekkel járhat. Leghatékonyabb megelőzési módja a védőoltás, mellyel 65 év alatt 70-90%-os, míg ennél idősebbeknél 50-70%-os védettség érhető el. A védőoltás nem csak az időseknek, gyermekeknek, kismamáknak és krónikus betegeknek ajánlott. Egy nagyobb járványt úgy tudnánk megelőzni, ha minden harmadik ember beoltatná magát – jelenleg csak minden tizedik magyar él a prevenció lehetőségével.

Európában napjainkban is az influenzát tartják a legnagyobb járványokat okozó megbetegedésnek. Ez az ősi vírus már 80 millió évvel ezelőtt megjelent bolygónkon. Jellemzője a mutabilitás, azaz változékonyság (emiatt kell a védőoltásokat is gyakran változtatni).

A betegség járványos előfordulásairól négy évszázadra visszamenőleg rendelkezünk feljegyzésekkel, melyek rendkívül súlyos járványokról is tanuskodnak. 1918-ban az ún. spanyolnátha modern korunk mind ez ideig legnagyobb biológiai katasztrófája volt, ugyanannyi áldozatot követelt, mint az I. világháború.

1957-ben az ázsiai influenza szedte áldozatait, az 1968-as ún. hongkongi vírus ugyancsak veszélyes volt, de a kórokozóval szemben némi védelmet nyújthatott az előző járványban szerzett immunitás. 1977 az orosz influenza éve volt, amely főként az 1957 után, az addig domináló H1N1 vírus eltűnését követően születtek. 1997 óta váltak közismertté a madár-influenzavírusok (avian), melyek hatalmas pusztítást végeztek a baromfi-állományban, sőt egyes törzsek (H5N1) súlyos humán betegséget is okozhatnak, ezért indokolt a fokozott elővigyázatosság a baromfi-telepeken és feldolgozókban.

Egy tanulmány szerint ha a fél és 5 éves kor közötti gyerekek legalább fele kapna influenza elleni védőoltást, töredékére csökkene a járványveszély a gyermekintézményekben – óvodákban és bölcsödékben – és közvetettek a családokban.

Az influenza legfontosabb tünetei:

Fontos tudnunk, hogy nem jellemző rá az erős orrfolyás és tüsszögés. Az influenza idős, legyengült betegeknél életveszélyes is lehet, fokozottan veszélyeztetettek az asztmában és krónikus tüdőbetegségben szenvedők, a hivatalból sok emberrel kapcsolatot tartók és a krónikus betegségben szenvedők. Az esetek 1-2 %-ában szövődményként tüdőgyulladás, szív- és idegrendszeri betegségek léphetnek fel.

Az influenza kezelésében kiemelten fontos az ágynyugalom, a folyadékpótlás, a magas láz csökkentése, a köhögés, fej- és torokfájás, esetleges gyulladás csillapítása gyógyszerekkel, melyek kiegészítésére alternatív módszereket – például gyógynövény vagy omega-3 zsírsav-tartalmú készítményeket – is igénybe vehetünk.

Prof. Dr. Budai József
egyetemi tanár,
az Infektológiai Szakmai Kollégium elnöke

Magyarországon az ÁNTSZ influenza figyelőszolgálatának mintegy 1500 háziorvos hetente jelenti az influenzaszerű megbetegedések számát. Közel 100 kijelölt háziorvos pedig a jellegzetes tünetet mutató betegektől – a vírus kimutatása céljából – mintát küld az Országos Epidemiológiai Központ Influenza Laboratóriumába.

Az évenkénti influenza elleni védőoltás feltétlenül javasolt a fokozottan veszélyeztetetteknek:

Ugyancsak javasolt az oktatási intézmények dolgozói és hallgatói, a diákotthonok, kollégiumok lakói és más közösségek tagjai körében a védőoltás.

Hazánkban 8 influenza elleni oltóanyagot törzskönyveztek. Ezek nem tartalmaznak élő vírusokat, így senki nem fertőződhet meg a védőoltástól! A gyógyszertári forgalomban beszerezhető vakcinákért 75%-os térítési díjat kell fizetni.

ÁNSZ
Kommunikációs Főosztály

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!