Keresés
Close this search box.

A köhögés homeopátiás kezelése

//

A télvégi, kora tavaszi időszakban a gyermekek, de a felnőttek körében is az egyik leggyakoribb betegség a felső légúti gyulladás, melynek fő tünete a köhögés. Hátterében – a fertőzésen kívül – allergiás vagy asztmás folyamat is állhat. A köhögés sokszor kínzó, kellemetlen tünet, mégis hasznos jelenség. Egyrészt a légutak tisztítására szolgáló, fontos védekező reflexünk, melynek célja az idegen anyagok, a nyák eltávolítása. Másrészt sokféle formája, jellege van, ami diagnosztikai jelentőségű, elárulja az orvos számára, milyen betegséggel áll szemben.

A kisfokú köhögést nem kell csillapítani. A görcsös, sűrűn ismétlődő, erős köhögés viszont igénybe veszi a szervezetet, a beteg kimerül tőle, ezért csillapítani érdemes, melyhez a homeopátiás szerek széles választéka áll rendelkezésünkre.

A homeopátiás gyógyszerek serkentik a szervezet öngyógyító erőit, stimulálják az immunrendszert ott, ahol a gyenge pontja van. A homeopátiás golyócskák, tabletták csak természetes alapanyagokból készülnek, mellékhatás-mentesek, nem allergizálnak, nincs hozzászokás, így már a várandós anyukák is szedhetik, de biztonsággal adhatók csecsemőkortól kezdve gyermekeknek is.

A vizsgálat során fontos kikérdezni a beteget a köhögés jellegéről: száraz-e, vagy hurutos, mire javul, vagy rosszabbodik.

Kezdődő betegségnél, hirtelen meghűlést követően gyorsan kialakuló lázas állapotnál, száraz, rövid köhögéseknél érdemes kipróbálni az Aconitum napellust. A beteg nappal jellemzően izgatott, éjfél körül pedig száraz „ugató” köhögésre ébredhet. Amennyiben ez ijesztő nehézlégzéssel jár, azonnal orvoshoz kell menni! Ha a tünetek kezdetekor hamar elkezdik az Aconitumos terápiát, nagy az esély arra, hogy nem fejlődik ki a betegség.

Ha a köhögés száraz, magas láz lép fel, levertség, gyengeség jellemző, és a beteg kívánja a meleg teát, adjunk Atropa Belladonnát. A betegség lefolyása alatt végig érdemes szedni, mert csillapítja a lázat, csökkenti a száraz köhögést, és megszünteti a gyulladásos folyamatot.

Ha a száraz köhögés kifejezett mellkasi, légcső fájdalommal jár, és a beteg a legkisebb mozdulatnál, mély belégzésnél is köhög, fogja a mellkasát, Bryonia alba szedése javasolt.

Amennyiben a pácienst nappal is, éjjel is olyan erős köhögési roham fogja el, hogy hányingert, hányást vált ki, akkor az Ipeca szedése javasolt, mely megszünteti az öklendezést.

Amikor a szülő arról panaszkodik, hogy szinte egész éjjel köhög a gyerek, nem is ébred fel teljesen rá, nappal is száraz köhögés kínozza, akkor Drosera adandó. E típusú köhögésnél ismertetőjel az is, hogy erősebb nevetés, beszéd is kiváltja a köhögő rohamot, mely akár a nehézlégzésig is fokozódhat.

Ha a köhögés hurutos jellegűvé válik, de erőltetve köhög a beteg, kevés köpet ürül, akkor az Antimonium tartaricummal segíthetjük a váladék felszakadását és kiürülését.

Amikor hallhatóan hurutos köhögésnél a köpet zöldessárgás, ébredéskor sokat krákog a beteg, a Hepar sulfur javasolható, mely segít megszüntetni a gennyes váladékkal járó köhögést.

A már láztalan, gyógyuló esetekben még este, lefekvéskor száraz köhögés lép fel, de nappal kevés, hurutos köhögés van, akkor nagyon jó hatású a Pulsatilla golyócska elszopogatása.

Szintén a lábadozás időszakában segít a hurutos köhögés megszűntetésében a Sulfur jodatum.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!