Keresés
Close this search box.

Candida a „cseles” gomba

//

Szervezetünk belső egyensúlyához ugyanúgy hozzátartoznak a „rosszindulatú” baktériumok, mint az egészségünk fenntartása érdekében hasznosak. A civilizáció csapdái – stressz, bizonytalanság, étkezési szokásaink megváltozása, az élelmiszerek megkérdőjelezhető minősége és a sok-sok adalék – bizony felborítják a kényes egyensúlyt, így a hasznos baktériumok már nem képesek megzabolázni a rosszindulatú fajtákat, s az eredendően kis mennyiségben jelen lévő Candida Albicans telepek túlszaporodnak nyálkahártyáinkban.

Leggyakrabban az emésztőtraktusban a Candida albicans (de a C.tropicalis, C.glabrata, C. guilliermondii, C. crusei, és a C. parapsilosis is) szaporodik, és igen sokféle tünetet idéz elő, ráadásul sok más betegség tüneteit is erősíti. Egyes tünetek kialakulási mechanizmusa már tudományosan megmagyarázható, de a tünetek többségének nincs tudományos magyarázata. A panaszok a béltraktusban a Candida megnövekedett csíraszáma (mint fizikai jelenlét), és az általa termelt és felszívódott méreganyagok okozzák. Ugyanakkor a bél nyálkahártyájába befúródott gombatelepek felszívódási zavart és következményes hiányállapotot is előidéznek. A hiányállapothoz a nem megfelelő táplálkozás és a gyakran fellépő hasmenés is hozzájárul. A haspuffadás, hasfájás, gyomorégés, bélgörcs, rossz lehellet, székrekedés vagy hasmenés, végbél környéki viszketés kellemetlen panaszaihoz szinte valamennyi betegnél allergia is társul.

Az emésztőtraktus a szájjal kezdődik. A Candida gomba csírák jelenlétére a száj nyálkahártyán és a nyelven, fehér, időnként szürke, vagy szürkésbarna lepedék megjelenése utal. A szájüregből a gombák könnyen juthatnak a tápcsatornába, főként, ha a szaporodásukhoz szükséges feltételek adottak. A gombák hosszú gyökérrel fúródnak be a bélnyálkahártyába. Erre az invázióra a bélfalban lévő immunsejtek reagálnak, megsemmisítik a kórokozókat, a méreganyagra pedig ellenanyagot termelnek, ami idővel allergiához vezet. A Candida csírák fizikai jelenléte folyamatosan ingerli a bél nyálkahártyát, és huzamosabb ideig, akár hónapokig, évekig tartó gyulladást, hurutot tartanak fenn. A bélfal a rátapadt csíráktól meg próbál szabadulni, fokozva mozgását, ami fájdalmas, görcsös-nyákos, esetenként akár véres hasmenést eredményez. A másik véglet a makacs szorulás, amikor akár egy hétig sincs spontán széklet.

A köldök körüli hasi fájdalom már a vékonybél érintettségére utal. A vastagbél fájdalma néhány jellegzetes helyen szokott jelentkezni: jobb oldalon, a vakbél tájékán, és a jobb oldali bordaív alatt, illetve bal oldalon a bordaív alatt és az alhas tájékán.

A Candida számtalan álarc mögé rejtőzik, ezért a szakember számára a candidias is diagnosztizálása igen nehéz. Legtöbbször hiányoznak a tipikus tünetek, máskor olyan tünetek lépnek fel, amelyek első látásra egyáltalán nem engednek Candidára következtetni. Így gyakran előfordul, hogy a beteget más szakorvosi kezelésre küldik, mivel a rossz közérzet, a depresszió és általában a pszichoszomatikus panaszok állnak előtérben. A tünetek természetesen a fajra jellemzően kibocsátott méreganyagok által kiváltott reakciók tükrében sokfélék lehetnek. Többek között a nőgyógyászati candidiázis. A hüvelyfolyás, a szárazság és a gát gyulladásos állapota Candidára utal még akkor is, ha a tenyésztés negatív. A női ciklus során természetesen a női hormonok szintje változik. Azonban az elvégzett vizsgálatok kimutatták: a progeszteron-szint túlzott csökkenése elősegíti a hüvely nyálkahártyából a nyákképződést, azáltal akár intenzív folyást is előidézhet. Továbbá a huzamosabb ideig szedett fogamzásgátló a petefészek cisztás megbetegedéséhez vezethet. A méhnyálkahártya gyengülésére, illetve vékonyodása pedig gátolhatja a gyermekáldást. A meddőséggel kapcsolatban történt vizsgálatok szerint 217 meddőség hátterében 70%-ban candidiázis volt kimutatható. A fő problémát azonban a gomba által termelt miko-toxin okozta, mely ellenanyag termelésre ösztönözte az anya szervezetét. Praxisomban ez idáig 182 „meddőnek ítélt” házaspárból, már 168-nak született gyermeke az előzetes candida-terápiát követően, melyhez a szükséges életmód változtatásokon kívül csak, és kizárólag gyógynövények kerülnek alkalmazásra.

Dr. Hussein A. Jabbar
belgyógyász, kardiólgus
T.: 06-20/324-8222

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!