Keresés
Close this search box.

Hétköznapi praktikák, egyszerű haj-titkok I.

//

 

A haj és a fejbőr egészsége nagymértékben függ a testi és a lelki állapottól. Gyakran hiába járjuk végig a góckutató vizsgálatokat, a laborleletek sem mutatnak semmilyen irányba. A fennálló panasz mégis megkeseríti mindennapjainkat, pedig mi magunk, otthoni körülmények között is sokat tehetünk egészségünkért, hajunk szépségéért.

Vegyünk sorra néhányat ezekből az egyszerű praktikákból, melyek akár már néhány nap vagy pár hét alatt is meghozhatják a javulást.

Mellőzzük a feketekávét, a feketeteát és az alkoholt. Katángkávé viszont korlátlan mennyiségben fogyasztható. Ugyancsak mellőzzük a tejfogyasztást, mert a tejfehérje (kazein) bevonja a bélbolyhokat, így rontja a felszívódást. Nem javasolt a szénsavas italok fogyasztása sem, mert ezek magas foszfortartalma akadályozza a kálcium beépülését.

Együnk sok teljes gabonamagot (hántolatlan búzát, kölest), barnarizst, diót, szezámmagot, lenmagot, melyek tartalmazzák a hajat és a bőrt tápláló olajokat, vitaminokat és rostot.

A gabonák “naperőket”, szellemi információt visznek be testünkbe, a gyümölcs az akaratot erősíti, a gyökeres zöldségek az agyra, míg a levelesek a szívre hatnak. Együnk sok „élő” táplálékot, rostos, lédús gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket. Hetente 2-3-szor jótékony hatású a nyers káposzta, mert jól kiegyenlíti a savakat. Csak nálunk, vagyis az országban termett gyümölcsöt fogyasszunk. Kerüljük a banánt! Mindenképpen előnyös a fehérjeszegény, lúgosító táplálkozás. Ennek alapja a hús és zsiradékok korlátozása. A sertés és marhahús tilos, esetleg csirke, pulyka, hal fogyasztása javasolt. Mellőzzük a cukrot, finomított szénhidrátokat, a tortákat és süteményeket, valamint az olajban sült ételeket.

Táplálkozásunknak színterápiás elemei is lehetnek, így például jótékony hatású a lila (lilahagyma, cékla, lilakáposzta), és a narancssárga (sárgarépa, sütőtök) összetevőjű ételek gyakori fogyasztása.

Fontos, hogy hideg lábbal ne együnk. Étkezés előtt – ha van rá lehetőségünk – vegyünk forró lábfürdőt. A láb- és a kézfej átmelegítésekor létrejön a tökéletes emésztés.

Nézzünk néhány “hajbiztos” ételreceptet, melyekkel jól lehet lúgosítani a szervezetet, emellett serkentőleg hatnak az ivarmirigyekre, illetve a 2. csakrára, bejuttatva a narancssárga színt a finomenergetikai rendszerbe.

Zöldségleves kölessel – Hozzávalók: egy csésze köles tisztítva, megmosva, két evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy csésze fehér káposzta apróra vágva, egy fej vöröshagyma apróra vágva, egy szál sárgarépa, karikára vágva, egy kávéskanál kakukkfű, egy csipet borsikafű, két csipet tengeri só. A zöldségeket az olajon megpároljuk, sózzuk és felengedjük vízzel. Beletesszük a kölest, és lefedve, kis lángon készre főzzük. Kakukkfűvel és bosikafűvel ízesítjük.

Sütőtökleves – Hozzávalók: 1 sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 4-5 evőkanál olaj, szerecsendió, borsikafű, őrölt fűszerőrlemény. A sütőtök húsát a hagymával és a paprikával megpirítjuk az olajon, majd felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Turmixgéppel áttörjük, fűszerezzük, majd még 10 percig főzzük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Zöldséges köles egytál – Hozzávalók: 1 csésze köles tisztítva, megmosva, 1 szál sárgarépa hosszára vágva, 1 szál fehérrépa hosszára vágva, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 1 csipet tengeri só, 2 evőkanál petrezselyem-zöldje, apróra vágva. A kölest az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, sózzuk majd ötszörös mennyiségű vízzel felöntjük. Puhára főzzük, majd fedő alatt állni hagyjuk pár percig. Tálaláskor megszórjuk petrezselyem-zöldjével.

Gyors mákos köles-sütemény – Hozzávalók: 1 csésze köles, 3 csésze víz, 2 alma, 15 dkg darált mák, 1 csipet fahéj, 1 dl méz (mazsola). Az összes hozzávalót (az alma kivételével) egy kisebb tepsibe tesszük, és jól összekeverjük. A tetejére ráreszeljük az egész almát (mindenestől). Betesszük a sütőbe, kb. 40 percre. Hagyjuk kihűlni, amíg megkeményedik annyira, hogy jól vágható lesz. Egyszerű és finom!

Hajregeneráláshoz a reflexoló-giát is segítségül hívhatjuk.

Mivel a hajas fejbőr is ugyanolyan mikrorendszer, mint a kéz, a talp, a fül, így fejmasszázzsal is visszahatunk az egész szervezetre, a biofizikai folyamatokra, valamint a gondolati és érzelmi szférára is.

Fejbőr- és nyakmasszázs:

“Hold-tanácsok” – A hajápolás terén is haszonnal alkalmazható a holdritmusok ismerete. A hajápolás legjobb időpontjai az oroszlán és a szűz napjai. Akinek túl zsíros vagy hullik a haja, annak javasolt február és augusztus között havonta levágatni a hajvégeit valamelyik oroszlán napon. Ekkor mindig növő hold van, ami a jótékony hatást fokozza. A halak és a rák napjain viszont tartózkodjunk a hajnyírástól.

Kis Éva
holisztikus hajgyógyász,
skalpdiagnoszta, természetgyógyász
www.nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!