Keresés
Close this search box.

Öltözz melegen!

//

Már alig várjuk, hogy beköszöntsön a tavasz, s véget érjen a kellemetlen, hűvös, párás idő, ami ráadásul ugyancsak kedvez egyes fertőző ágensek elszaporodásának. A hosszú tél során meggyöngült immunrendszer és az aktív kórokozók találkozásakor egyértelmű, melyik lesz a győztes. Az ismétlődő „felfázás” tüneteit észlelve, tanácstalanok vagyunk, hogy panaszaink hátterében az elégtelen folyadékfogyasztás, egy újabb fertőzés, esetleg valamilyen krónikus betegség, vagy tényleg egyszerű felfázás áll.

A vizelet folyamatosan értékes információt ad szervezetünk működéséről, mindenkori állapotáról, ezért panasz esetén naponta figyeljük meg vizeletünk színét, mennyiségét, s azt, hogy nem látunk-e benne valamilyen üledéket, vért vagy gennyet. Ez esetben azonnal forduljunk orvoshoz! Fontos elkülöníteni ugyanis, hogy a tünetek a hólyag vagy a vese, esetleg mindkettő megbetegedéséből erednek. A kezelőorvos ítéli meg a célzott antibiotikum terápia szükségességét, ami bizonyos esetekben elkerülhetetlen. A kúra után azonban gondoskodnunk kell a bélbarát mikroflóra belekbe, és a hunanofil flóra hüvelybe történő visszatelepítéséről.

Természetgyógyász szemmel, a vesék és a húgyutak működésének javítására első, talán szokatlannak tűnő javaslatom, hogy télen ne fogyókúrázzunk, mert a vesék körül és köldöktájon jó, ha van a hő-gazdálkodást segítő pici zsírpárna. Nem kell azért lemondanunk a sportról, sőt kifejezetten ajánlott a rendszeres, nem túlzásba vitt, inkább örömszerző sport, ami javítja stressz hormonok és boldogság hormonok egymáshoz viszonyított arányát, elősegítve a vegetatív idegrendszer egyensúlyi állapotát. A nyugodt alvást esti forró zuhannyal és a párnára csöppentett pár csepp levendulaolajjal segíthetjük elő.

Száműzzünk étrendünkből mindent, ami édes, amiben fehér liszt, erős fűszerek, kemikáliák, vagy más nyálkahártya-irritálók vannak.(Ez az alkoholra is vonatkozik.) Az étrend kifejezetten lúgosító legyen, azaz gabonakásák, elsősorban köles, valamint leveles saláták erjedés gátlókkal ízesítve, tökmagolajjal meglocsolva.

Készítsünk vese- és hólyagvédő salátát. Vágjunk apróra ehhez egy kisebb zellergumót, a levelét is szeljük apróra, adjunk hozzá szintén apróra vágott lilahagymát vagy újhagymát, egy kevés fokhagymát, locsoljuk meg egy kevés tökmagolajjal és pár csepp citromlével, majd ízesítsük tetszés szerint kakukkfűvel, borsikafűvel, rozmaringgal, bazsalikommal vagy szurokfűvel.

Esti hólyagtisztító salátánkhoz az előbbi összetevők mellé keverjük még nyers, apróra vágott petrezselyem gyökeret és levelet is.

Gyógynövényteánkat a jó vesetisztító fekete áfonyalevél, zsurló, aranyvessző, nyírfalevél, illetve a gyulladáscsökkentő körömvirág, pásztortáska, cickafark, apróbojtorján l:l arányú keverékéből készítsük, s fogyasszunk belőle legalább napi 1-l,5 litert, de csak kortyolva, ízesítés nélkül. 10-12 nap elteltével már csak a zsurló, körömvirág, pásztortáska, cickafark, aranyvessző keverék maradjon.

Ezen felül, 3 héten keresztül, délutánonként igyunk 1-1 csésze fertőtlenítő hatású medveszőlő teát, és néhány napon keresztül, a panaszok enyhüléséig, napi 2 csésze általános tisztító hatású zeller-, petrezselyem- és lestyánlevél leforrázásával készített teát. Legjobb, ha éhgyomorra fogyasztjuk a teákat, ezért igyekezzünk a teázást az étkezések elé időzíteni.

Tegyünk a hólyag fölé néhány napig száraz korpafűpakolást. Készítsünk jó meleg ülőfürdőt naponta felváltva hol zsurló, hol cickafark főzettel, melyhez pár csepp teafa és grapefruitmag olajat is adhatunk. A nem kívánatos mikroflóra szaporodását jól gátolja az Éden kapszula, emellett érdemes még kúraszerűen valamilyen élőflórás terméket is fogyasztani. Gondoskodjunk a harmonikus makro- és mikroelem, flavonoid és vitamin ellátásról étrend-kiegészítőkkel. Egészítsük ki a terápiát 3 héten keresztül a húgyutak regenerálását segítő tőzegáfonya kapszulával (napi 3×1).

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!