Keresés
Close this search box.

Shiitake gomba

//

Népgyógyászati megfigyelések során számos gyógynövény immunrendszert támogató tulajdonságát ismerték már fel. A reprodukálható hatás eléréséhez meg kell találni azokat az aktív komponenseket, hatóanyagokat, amelyek a gyógyító tulajdonságot okozzák. Ezen immunrendszert védő gyógynövények közül egy kísérletekkel jól alátámasztott, igazolt immun-stimuláló hatású gyógynövényt, a Shiitake gombát mutatjuk be.

A kínai és japán kultúrában már régóta alkalmazott immunvédő, immunerősítő hatású gyógynövény esetében a tudomány csak a 1980-as években ismerte fel, és azonosította annak különböző értékes összetevőit, a hatásért felelős hatóanyagokat. A Shiitake gomba fehérjéiben valamennyi természetes aminosav megtalálható. Különösen értékes az a nyolc ún. esszenciális aminosav, melyeket az emberi szervezet számára kedvezőbb arányban tartalmaz, mint a szója vagy a tojás.

E gombafajtában az átlagosnál nagyobb mennyiségű vitamin található, különösen B-vitaminokban, valamint D- és E-vitaminban gazdag. Ezek az élettanilag fontos komponensek azonban nem elegendőek az immunerősítő hatás kiváltásához. A kutatók felismerték és azonosították azt a poliszaharid típusú, Lentinán nevű vegyületet, amely ß-1,3-Glukan egységeket tartalmaz, és amelyre igazolni tudták az immunerősítő hatást.

Ez a hatóanyag a gombában viszonylag kis mennyiségben fordul elő, ezért önmagában a gomba vagy a gombapor fogyasztása csak csekély mértékű hatást tud kifejteni. A kutatók úgy vélik, hogy a Shiitake gombában található Lentinán, mint hatóanyag, elsősorban gyomor- és bélrendszeri panaszok, megbetegedések esetén hatásos.

Klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Shiitake gomba mérsékli a kemoterápiás kezelések következtében kialakuló immunkárosító hatásokat, továbbá segít az emésztőrendszer regenerálódásában.

Amennyiben a Shiitake gomba étkezési célra történő közvetlen fogyasztásán túl az értékes vitaminokat, valamint a Lentinán tartalmat dúsított formában alkalmazzuk, még hatékonyabb immunregeneráló készítményhez juthatunk.

Dr. Keve Tibor
okl. vegyész

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!