Keresés
Close this search box.

A szerencse tanulható!

//

Szerencseiskola címen jelentős könyv jelent meg a napokban. Dr. Richard Wiseman – az angliai Herfordshire Egyetem pszichológia tanszékének egyik vezetője – három éven keresztül több száz kirívóan szerencsés és kirívóan balszerencsés embert vont tudományos vizsgálat alá. Megállapította, hogy melyek azok a viselkedés- és gondolkodásbeli vonások, amelyek a szerencsés emberekben közösek, s amelyeket ők öntudatlanul használnak. Ezt követően megtanította mindezekre a kirívóan balszerencsés embereket, akik ettől kezdve szerencséssé váltak!

Lássunk néhányat a szerencsés emberek közös vonásai közül! A szerencsések például könnyen szóba elegyednek másokkal, számukra ismeretlenekkel is, ami – érthetően – jelentősen megnöveli esélyüket, hogy olyan emberekbe botoljanak, akik közvetlenül vagy (a tőle származó információ révén) közvetett módon segítik őket valamilyen céljuk elérésében

A szerencsések hallgatnak megérzéseikre, és tesznek is azért, hogy hatodik érzékük fejlődjön. Sokuk például rendszeresen relaxál valamilyen módszerrel, ami – bizonyított módon – „izmosítja” az intuíciót.

A szerencsések úgy állnak hozzá az élethez, hogy észreveszik a kellemetlenségekben rejlő lehetőségeket, s így sok esetben hasznukra fordítják még a balszerencsét is.

Több jellemző vonást nem említek meg, mert akkor befolyásolom a könyvben szereplő szerencse-kérdőív kitöltését, hiszen ha előre tudjuk, hogy milyen szempontokat értékel a teszt, könnyen lehet, hogy megmásítjuk spontán válaszainkat.

Két beszámolórészletet idézek a könyvben szereplő egyik hölgytől, aki megfogadta dr. Richard Wiseman tanácsait. Két beszámolója között mindössze egy hónap telt el.

“Játszottam a 13 éves lányommal, s közben beleestem egy gödörbe – amiről amúgy tudtam, hogy ott van –, és alaposan bevertem a fejem. … Otthon összeestem, ismét bevertem a fejem, és agyrázkódást kaptam. Elmentem az orvoshoz, aki gyógyszert írt fel. … Másnap, evés közben, letörött egy darab a fogamból, de nem tudtam megcsináltatni, mert gyógyszert szedtem. Aztán nekitolattam a kocsimmal egy fának, jelentős kárt okozva. Másnap meg sem tudtam mozdulni. Kiderült, hogy megütöttem a hátamat, de a fejsérülésemre szedett gyógyszer tompította a fájdalmat, ezért nem vettem észre a hátsérülést. Három hétig ágyban kellett feküdnöm. Így zajlik az életem.”

“Nagyon megdöbbentett, ami történt. Amikor belekezdtem, még nem tudtam, hogy mi lesz ebből, de pár hét alatt minden megváltozott, még a barátaim is észrevették a különbséget. Sokkal többet mosolygok, pozitívabban gondolkodom, már nem érzem folyton, hogy valamilyen szerencsétlenség fog érni. … Három évig tartó sikertelen próbálkozás után végre átmentem az autóvezetési vizsgán; pénzt nyertem a lottón; és összességében sokkal boldogabb vagyok. Kulcsfontosságú szemléletmód-váltás zajlott le bennem: most már azon gondolkodom, hogy hogyan tudnám megoldani a problémákat, és nem azon, hogy a történteket a balszerencsémnek köszönhetem.”

A könyv külön értéke, hogy segítségével az olvasó egyrészt felmérheti, hogy mennyire képes a szerencse befogadására, másrészt – a dr. Richard Wiseman által kidolgozott gyakorlatok segítségével – megtanulhatja, hogyan válhat szerencsésebbé. Meggyőződésem, hogy e módszer sok ember gondolkodásmódját és viselkedési szokását fogja pozitív módon megváltoztatni. Szívből ajánlom hát mindenkinek, nem utolsósorban azért, mert nem csak hasznos, hanem rendkívül szórakoztató olvasmány is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!