Keresés
Close this search box.

Anti-aging – a fiatalítás művészete 2.

//

A múló idő nyomai legkorábban arcunkon és nyakunk vékony, érzékeny bőrén jelentkeznek. Arcvonásaink egyre határozottabbak lesznek, homlokunkon előbb-utóbb megjelennek a „gondráncok”, de a jellegzetes legörbülő szájszöglet is az élet súlyáról árulkodik. Nem is gondolnánk, hogy az öregedési folyamat lassítására ajánlott számos praktika és kence mellett még az sem mindegy, hogyan alszunk, és miként birkózunk meg a testet-lelket romboló mindennapos stresszel?

Érzéseink, lelkiállapotunk – a mimika révén – folyamatosan tükröződik arcunkon. Természetellenes lenne, ha – arcvonásaink védelme érdekében – egész életünkben maszkszerűen merev arccal járnánk, de érdemes elkerülnünk, hogy az olyan negatív viselkedésformák és alaptulajdonságok, mint a borúlátás, az agresszív türelmetlenség, az állandó elégedetlenség, vagy a túlzott aggodalom kitörölhetetlenül arcunkba vésődjön, és meghatározza vonásainkat.

Az orrtő fölötti függőleges ráncok szigorú vagy bosszús kifejezést kölcsönöznek az arcnak. Kialakulásukat elősegíthetik egyes epe-májproblémák, vagy a szem túlerőltetése. Érdemes tehát e jeleket komolyan venni és kivizsgáltatni.

Az arc izomtónusát a fejbőr ellazításával is elérhetjük. Ragadjunk meg ehhez mindkét kezünkkel egy-egy nagyobb hajtincset közvetlenül a fejbőrnél, és huzigáljuk őket erősen előre-hátra 25-ször. Élvezzük a kialakult bizsergést, esetleg más hajtincsekkel is folytathatjuk a gyakorlatot.

Jót tesz arcvonásainknak a délutáni szunyókálás is. 13 és 14 óra között csökken a hormonszint és a vérnyomás, ezért fáradtnak érezzük magunkat. Aki ebben az órában bóbiskol 15 percet, az oldott arcvonásokkal fog ébredni.

Gyakran „grimaszoljunk” a tükör előtt, ettől jobb kedvünk lesz, és ellazulnak arcunk görcsös, megfeszített izmai. Munka közben is kapcsolódjunk ki többször, rövid időre, nyitott ablaknál mélyeket lélegezve, csukott szemmel lazítva. Tudatosítsuk magunkban a „feszültséget”, figyeljük, hogy arcvonásaink oldottak, vagy görcsösek-e. Utóbbi esetben lazítsunk grimaszolással vagy arctornával. Szüntessük meg az állandó feszültséget valamilyen relaxációs technikával, jógával, autogén tréninggel, egyéb számunkra kellemes módszerrel!

Nyakunk érzékeny bőrével gyakran mostohán bánunk, s csak akkor kezdjük el pánikszerűen ápolni, amikor elülső részén már szemmel látható a számtalan apró ránc.

Nyakunk bőre – a szem környékéhez és a kézfejhez hasonlóan – vékony, a zsírt és nedvességet adó faggyú- és izzadságmirigyek pedig jóformán teljesen hiányoznak e területről, emiatt külön ápolást igényel.

Krémezésnél mindig tenyérrel, lentről felfelé kenjük be, mivel az ellenkező irányú masszázzsal csak még jobban megnyújtjuk a bőrt. A krémezést mindig egészítsük ki finom masszírozással! Éjszakára pakolást is készíthetünk nyakunk bőrének ápolására, egy tojás sárgájával, két evőkanál búzacsíra olajat összekeverve. Ugyancsak hatékony az uborkahéjakból készített pakolás.

Aromaterápiás masszázzsal is segíthetjük a bőr fiatalságának megőrzését. Keverjünk össze két evőkanál avokádó-olajat három csepp rozaring-, rózsa- vagy galbanum illóolajjal. Dörzsöljük össze tenyerünket, hogy felmelegedjen és megteljen energiával. Finoman kenjük szét az olajat a nyakon, és többször simítsuk végig a kulcscsonttól kiindulva, az állkapocscsont felé, majd kössük be kendővel, s hagyjuk az illóolajakat éjszaka is hatni.

Ügyeljünk arra, milyen testhelyzetben alszunk! Háton fekve nem szedünk össze olyan ráncokat, melyeket egyéb testhelyzetekben a bőr gyűrődése okoz. Használjunk nyak alá helyezett kis hengerpárnát, ami ellazítja a tarkót, a vállakat és természetes módon nyújtja a nyakat.

Feszesebbé teheti a nyak elülső részét a „ponty-gyakorlattal”, ehhez döntse kissé előre a fejét, majd húzza be a nyakát, közben lassan tátogjon.

Szép nyakat és egyenes tartást kölcsönöz, ha egyenesen ülve, állva vállait erősen lefelé nyomja, miközben fejét magasra emeli, a plafonhoz közelíti. Rövid ideig tartsa így megfeszítve izmait, majd lazítsa el őket, és ezt többször ismételje meg.

Táplálkozás terén ügyeljünk a megfelelő C-vitamin ellátásra, ami erősíti a nyak területén a gyengén fejlett kötőszövetet. A kovasav ugyancsak feszessé teszi a kötőszövetet. Ez a szilíciumvegyület nagy mennyiségben található meg a zabban, kölesben, árpában, a burgonyában, a csalán- és zsurlóteában. A nyak és az arc mosásához használjunk puha arckefét, amely serkenti a vérkeringést, így javítja a tápanyag-ellátást.

Előrehaladott ráncosodás esetén, amikor már a kozmetikai eszközök kevéssé segítenek, sikeresen „leplezhetjük” a problémás területet galléros pulóverrel, vagy az öltözetet ízlésesen kiegészítő lágy esésű, színes selyemkendővel.

A fogíny pusztulása azzal kezdődik, hogy a fogszéleknél enyhén vörös és gyulladt lesz az íny – a fognyaknál megtapadó plakkok miatt. Erre figyelmeztet a fogmosás közbeni fogínyvérzés, melyet, ha nem kezelünk, egyre jobban visszafejlődik a fogíny, sőt az alatta lévő csont és szövet is károsodást szenvedhet, ami fogvesztéshez vezethet.

Érdemes tudnunk, hogy a cukor és a finomított szénhidrátok nemcsak a fogat, de a fogínyt is károsítják, ami kevésbé tud így védekezni a baktériumok károsító hatása ellen. A C-vitaminhiány fogínyvérzéshez vezet, ugyanakkor elegendő folsavról is gondoskodni kell, például búzacsíra, spenót és tojás fogyasztásával. Óvakodjunk ugyanakkor a C-vitamin rágótablettától, mivel annak többnyire erős savtartalma megtámadhatja a fogzománcot.

Kitűnő fogvédő a zöld tea, amely vitaminok, ásványi anyagok mellett sok cserzőanyagot (ún. katekineket) is tartalmaz, melyek hatásosak baktériumok és vírusok ellen, így megelőzhetik a fogínygyulladást. Magas fluortartalma a fogzománcot is erősíti. A D-vitamin és a kalcium ugyancsak nélkülözhetetlen a fogsor egészségéhez, az állkapocscsont erősítéséhez, újraépítéséhez.

Ne feledkezzünk el a nyelv napi letisztításáról kefével, a fogközök kitisztításáról fogselyemmel, antibakteriális szájöblítők helyett válasszunk inkább illóolajos öblítőket, melyek folsavat is tartalmaznak. A gondos fogápolás ellenére jelentkező szájszag figyelmeztető jel, amely kivizsgálást igényel. Kerüljük ugyanakkor a fogaink elleni legsúlyosabb vétkeket, a cukorszopogatást, a dohányzást és a gyakori feketetea fogyasztást, amely foltokat hagyhat a fogakon.

www.korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!