Keresés
Close this search box.

Miért késik a baba?

//

Korábban a házasságok 16%-ában nem köszöntött be a gyermekáldás, noha ezt nagyon szerették volna. Szerencsére az elmúlt évtizedekben az orvostudomány jelentős eredményeket ért el a meddőségek kezelésében, így egyre több gyermektelen párnak tudunk segítséget nyújtani.

Miért késik a baba?

Akkor beszélünk nehezített fogamzásról, ha egy évi rendszeres, fogamzásgátlás nélküli nemi-élet mellett sem következik be fogamzás. A meddőség diagnózisa pedig akkor mondható ki, ha két év alatt – az orvosi segítség ellenére – sem érkezik meg a gyermekáldás.

Mai tudásunk szerint a nehezített fogamzások oka 45%-ban a férfiban, 45%-ban a nőben, 10%-ban pedig a házaspárban együttesen található meg. A nehezített fogamzás okai – és ebből adódóan a szakorvosok teendői – némi egyszerűsítéssel a következők: a férfi nemzőképességével kapcsolatos problémák, méhnyaki, petevezeték, petefészek, illetve méh eredetű okok, továbbá a nő egészségi állapota.

Véleményem szerint, a nehezített fogamzáskor nem helyes lemondani az alapos kivizsgálásról, és az ok tisztázása nélkül azonnal a lombik-bébi módszerhez folyamodni. Engem mestereim arra tanítottak, hogyha verébre vadászunk, akkor előbb csúzlit, majd puskát használjunk, de ne ágyút, mert azzal több bajt okozunk, mint hasznot.

A lombik-bébi módszer alkalmazásának valójában két indoka van: a nők mindkét petevezetékének az elzáródása, és a férfiak 5 millió/ml alatti ondósejt száma. Manapság sok olyan párral találkozom, akiket nem vizsgáltak ki alaposan, mégis az ágyúhoz, vagyis a lombik-bébi módszerhez folyamodtak. Ez a beavatkozás komoly terhet jelent a női szervezetre, óriási adag hormonokkal érik el a többszörös petetermelődést, ami az erre érzékeny nőknél súlyos szövődményeket okozhat, sőt már halálozás is előfordult. Sokkal gyakoribbak az iker és hármas terhességek, melyek nagyobb kockázatot jelentenek a magzatok és újszülöttek számára. Végül a természetes termékenység során érvényesülő ivarsejt-verseny korlátozása miatt, a lombik-bébi módszerrel fogant magzatokban kétszer gyakoribbak a fejlődési rendellenességek. Mindezt az asszonyok védelmében írom le, azzal kiegészítve, hogy eddig már több olyan házaspárnak tudtunk segíteni, akiknél korábban 5 vagy 6 lombik-bébi beavatkozás eredménytelen volt. Csupán a nehezített fogamzás pontos okát kellett feltárni, ezt követően a célzott kezelés már „puskával” is örömteli eredményre vezetett.

Dr. Czeizel Endre
orvosgenetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!