Keresés
Close this search box.

Terhesség és derékfájás

//

Kevés szerencsés kismama akad, aki ne ismerné a terhesség során jelentkező hát- és derékfájás gyötrelmeit. Körkérdést intéztünk szakértőinkhez, reumatológushoz, gyógytornászhoz és gyógy-masszőr természetgyógyászhoz: miként előzhető meg, illetve hogyan kezelhető a terhességi hát- és derékfájás?

dr. Penczner Gabriella
reumatológus szakorvos:

A hát- és derékfájás a terhesség folyamán igen gyakran, mintegy 50-70%-ban jelentkezik, hiszen a várandósság komoly élettani változásokat eredményez, melyek egy része a mozgásszerveket, főképpen a medence és a gerinc ízületeit érintik. A szalagrendszer és az ízületi struktúra fellazul, az ízületi stabilitás csökken. A súlypont, és ezzel a statikai helyzet, a testtartás megváltozik, a has előretolódik, az ágyéki szakasz lordózisa fokozódik, megváltozik az egyensúlyi helyzet, így nagyobb a sérülés lehetősége, a folyamatos mikrotrauma pedig fájdalmat okoz, illetve a már meglévőt tovább rontja.

Azok a leginkább veszélyeztetettek, akiknek már a terhesség előtt is volt túlsúlyuk, illetve derékpanaszuk. A testsúly rendkívül fontos, ideális esetben a terhességi súlyváltozás a kiindulási értékhez képest 15%-os lehet. A túlsúly egyébként is csökkenti a fizikai aktivitást, így további súlyfelesleghez vezet.

A panaszok kezelésében a fájdalom foka és az eset súlyossága az irányadó. Enyhébb esetben pihenés, fekvés ajánlott (de nem háton). Súlyosabb esetben – szakemberrel konzultálva – a kivizsgálást, gyógyszeres kezelést a terhesség figyelembevételével kell megtervezni. Nem ajánlott ugyanis a terhesség egész tartama alatt a nem szteroid típusú gyógyszerek alkalmazása – még krém / gél formájában sem, ugyanis a terhesség utolsó trimeszterében a Botall vezeték idő előtti záródása következhet be.

Fájdalomcsillapításra paracetamol és származékai használhatók, ugyanakkor helyileg bármilyen – a fentiekben leírt hatóanyagokat nem tartalmazó –készítmény, krém, gél alkalmazható.

Legfontosabb a megelőzés, a terhességre ugyanis tudatosan fel kell készülni gyógytornász segítségével. Törekednünk kell a tartóizomzat megerősítésére, emellett a megfelelő testsúlykontroll is fontos. A terhes-torna egyrészt a tartás javítását célozza, másrészt a légzéstechnika elsajátítását, ami a szülés folyamatát is segíti.

Varga Terézia gyógytornász:

A terhesség alatt jelentkező hát- és derékfájdalom korábbi gerincpanaszokból (gerincferdülés, relatív lábrövidülés, kezdődő porckorongsérv stb.) is eredhet, melyek az áldott állapotban még tovább romlottak, de ne keressünk feltétlenül mozgásszervi panaszt, az is elegendő, ha nincs megfelelő erősségű has- és hátizomzatunk. Figyeljünk tehát a helyes testtartásra:

Nagyon fontos a folyamatosan végzett terhes-torna (betöltött 12. héttől, orvosi engedéllyel), különösen a fiziológiás nagy labdával végzett gyakorlatok, továbbá a jóga és az úszás.

Gerincvédő tanácsok röviden:

Ülés: kis terpeszben, enyhén felpolcolt lábakkal, a derekat minden esetben megtámasztva. Próbáljuk ki az óriás labdát! Soha ne üljünk keresztbe tett lábbal!

Fekvés: kemény matracon, felkelés és lefekvés az oldalunkra gördülve. Járás: válasszunk alacsony sarkú cipőt!

Cipelés: csak, ha muszáj, de használjunk hátizsákot, és csakis hajlított csípővel és térddel, de egyenes derékkal emeljünk.

A hátfájást, ha nem is tudjuk teljesen megszűntetni, de rendszeres tornával enyhíthetjük. Amennyiben a szülés után sem múlik a fájdalom, forduljunk reumatológushoz.

Gyógytorna info – tel.: 06-30/530-7639 – Hévíz

Faragó László – gyógymasszőr, természetgyógyász, masszázsoktató:

A nők életében a terhesség és a szülés veszi leginkább igénybe a gerincet. A megváltozott súly és statika miatt, a gerinc esetleges deformációja nyomást gyakorol a gerincből kijövő ideggyökökre. Ez a gerincnél és a mellette lévő területeken fájdalmat, esetleg zsibbadást is okozhat. Megváltozik az ágyéki gerinc természetes görbülete, a csigolyák közti ízületek helyzete és a kötőszövetek feszessége. Mindez kifejezettebb a terhesség utolsó 3 hónapjában, sőt az utolsó hónapban a szülésre készülő medence tágulása is derékfájdalmat okozhat. A terhesség alatt isiász, lumbágó, porckorongsérv és a porckorongok elődomborodása (protusio) is kialakulhat.

Fontos, hogy a kismama ne aludjon túl puha ágyon, ne végezzen nehéz fizikai munkát, ne emeljen nehezet, kerülje a gyakori hajolást, jobbra-balra fordulást, a túlzott súlynövekedést, és csökkentse a stressz-helyzetek előfordulását.

A kismama tartsa fitten testét, de ne végezzen számára fájdalmas gyakorlatokat. Derékfájdalom esetén forduljon gyógymasszőrhöz, aki a gerinc fájó pontjain végzett enyhe nyirokmasszázzsal csökkentheti a kellemetlen érzést. Ezzel soha nem okozhat fájdalmat, és nem használhat bőrön át felszívódó fájdalomcsillapító krémeket sem!

A gerinc nyújtását, a csigolyák óvatos széthúzását elvégezhetjük a hanyatt fekvő kismamán úgy, hogy mindkét lábát bokánál megfogjuk, felemeljük, és enyhe húzással finoman mozgatjuk. Hatékony lehet az ún. izomkontroll alkalmazása is, melynek segítségével – lágy ellennyomásokkal – maguktól helyremozdulnak az ízületek.

A talpon lévő gerinc-reflexzónák masszírozása, valamint a derékfájásra ható akupresszúrás pontok aktiválása enyhítheti, sőt meg is szüntetheti a fájdalmakat. A gerinc egészségi állapotát tükrözi egyébként a nyelv közepén húzódó hosszanti vonal. Ha ez nem egyenes, megszakított, esetleg cikk-cakkos, akkor valószínű, hogy az adott helyen a csigolyák elmozdultak.

Javaslom, hogy a fent leírt kezeléseket csak szakemberrel végeztesse, s előtte kérje ki orvosa véleményét!

Info: www.medicineman.hu
tel.: 30/249-2420,
e-mail: info@medicineman.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!