Keresés
Close this search box.

A meleg hatása a visszerekre

//

Hosszú bevásárlások, ácsorgás a buszmegállóban, egész napos kirándulás vagy városnézés – egy-egy fárasztó nap végére lábaink ólomnehézzé válnak, gyakran feszülő fájdalom is jelentkezik. Mi lehet ennek az oka?

Mozgás, sportolás közben az izomszövet összehúzódása és elernyedése által okozott pumpamechanizmus biztosítja a vér szív felé való visszajutását, ezáltal a visszerek „kiürülését”. Fontos, hogy mindig legyen olyan tényező, ami segíti a visszerek munkáját: vagy torna, vagy kompressziós harisnya.

Ha lehetőségünk van mozgásra, sportra, akkor tegyük azt! Fussunk, kerékpározzunk, ússzunk, vagy akár csak sétáljunk! Minden olyan mozgás, ami a lábizmokat munkára készteti, jótékony hatású ilyenkor. Sport közben nem kell feltétlenül gumiharisnyát vagy rugalmas pólyát viselni.

Huzamosabb ülés, állás esetén – torna hiányában – kompressziós harisnyával, vagy rugalmas pólyával segítsük a visszerek kiürülését. Tegyük fel lábunkat lábtartóra, hogy ne lógjon, hiszen a gravitációs erő is a visszerek ellen dolgozik.

Nyáron előfordul, hogy hosszabb utazást teszünk. Ha nincs még visszérbetegségünk, akkor is álljunk fel időnként, mozgassuk meg lábizmainkat tornával, guggolással, sétával. Aki már korábban átesett alsó végtagi mélyvénás trombózison, vagy előrehaladott visszérbetegsége van, a hosszú út előtt feltétlenül konzultáljon háziorvosával, hogy napi egyszer trombózis elleni, bőr alá adandó injekciót kaphasson, vagy vihessen magával. Ezekben az esetekben a gumiharisnya vagy rugalmas pólya viselése, plusz a lábizmok rendszeres tornáztatása feltétlenül indokolt!

Dr. Antal Szilvia
érsebész
Prima Medica Érközpont
www.primamedica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!