Keresés
Close this search box.

A szőlőtőkétől a gyógyító ásványokig

//

A Tokaji-hegység szőlő- és bortermelésének tanulmányozásával és egyidejűleg ásványi nyersanyagainak kutatásával kapcsolatosan derült fény arra, hogy a hegység mintegy 11-13 millió éves kőzetei adják a "Vinum Tokajense passum” zamatát, illatát, különlegességét. Hiába viszik el azonban, a tokaji szőlőfajtákat az alföldre, savanyú, jellegtelen termést és bort adnak. Miben áll vajon a Tokaji-hegység vidékének titka?

A kutatókban felmerült a gondolat, hogy a Tokaji-hegység vulkáni anyaga talán nemcsak a szőlőnövényre, hanem egyéb növényekre is jótékony hatású lehet. A kísérletsorozatok eredménye minden esetben pozitív lett. Kiderült, hogy a különleges hatások hordozói az agyagásványok, főként a zeolitok, valamint a vulkáni üveg.

“Evés közben jön meg az étvágy” – mondja a régi magyar közmondás. Megszületett a feltételezés, hogy miért ne lennének jó hatással ezek a komplex ásványi anyagok az állati szervezetre is. Az 1980-as évek elején kibontakozott új, tömeges jellegű állattenyésztés a korábban természetes körülmények között tartott állatoknál bezártságot, az egyoldalú táplálkozás pedig számos idegrendszeri deformációt hozott. Megjelent a kannibalizmus, coccidiózis, emellett leromlott az állatok hús- és csonttömegének korábbi jó minősége is.

A zeolit megint csodát tett! A fentiek megszűntetése mellett, fokozta a takarmány beépülését a szervezetbe, és ezzel – a hagyományos takarmányozási termékek fajlagos felhasználása tekintetében – akkor Magyarország megint a világ élvonalába került.

Ekkor merült fel a kérdés: ha növényre hat, állatra hat, miért ne hatna előnyösen az emberre is? Hiszen az emberi társadalomban is jelentős változások mentek végbe. A korábban főként vidéken, falusiasan élő magyar lakosság – az iparosítási hullám hatására – beköltözött a városokba. Az új lakótelepeken hasonló folyamat ment végbe, mint a zsúfoltan tenyésztett állatoknál. A változások hatással voltak az idegrendszerükre, a vegetatív idegrendszerükre, sőt az emésztőrendszerükre is. Megjelent az idegesség, a depresszió, az agresszivitás és más viselkedészavarok. Ekkor született meg az első ilyen karakterű természetes ásványi anyagkeverék: a Neurosan.

A fejlesztések során mód nyílt a pattanások és egyéb bőrbetegségek kezelésére, az izzadság, a testszag csökkentésére, továbbá a lakótér, a hűtőszekrény, hamutálca szagtalanítására is.

Így alakult ki napjainkra a talaj-növény-állat-ember működészavarainak elhárításánál, gyógyításánál érdemi szerepet játszó ásványi termékek sora, melyek kizárólag természetes anyagokból állnak. Érdemileg, a gyakorlatban is segítenek nyomelem-tartalmukkal, gázadszorpciójukkal, szárító hatásukkal, baktérium- és parazitaellenes sajátosságaikkal, és mindenekelőtt azzal, hogy a szervezettel olyan mértékű koherenciában vannak, hogy annak működését a legkevésbé sem zavarják.

Dr. Mátyás Ernő
a földtudományok kandidátusa

Dr. Mátyás Ernő összes megjelent könyve megrendelhető:
Geoproduct Kft. 3909 Mád, Bartók Béla u. 2. Tel.: 06-47/ 348-537, email: geopro@geoproduct.hu
Könyvlista és további információ a www.geoproduct.hu honlapon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!