Keresés
Close this search box.

Allergia napjainkban

//

Napjainkban folyamatosan növekszik az allergiás betegek száma, becslések szerint, 2010-re minden harmadik ember allergiás lesz valamire. Milyen kockázatnövelő tényezőkre kell odafigyelnünk?

Számos nyugat-európai országgal ellentétben, hazánkban folyamatosan emelkedik, tízévente közel megduplázódik az allergiás betegek száma. Ebben az örökletes hajlam mellett nagy szerepet játszanak a környezeti tényezők, például a környezetszennyezés mértéke.

Jó példa erre Svédország, ahol a környezetvédelem mára a mindennapi élet részévé vált. Az elmúlt időszak felmérései szerint, a svéd lakosság körében a különböző allergiák növekedésének üteme jelentősen lassult, vagy stagnál.

Ezzel szemben hazánkban – a korábbi évekhez képest – jelentősen nőtt a parlagfű-szennyezettség, nem csoda, hogy a légúti allergiák között a leggyakoribb a parlagfű allergia. Az elmúlt évtizedek során az életviteli szokások is jelentősen átalakultak, jó tudni, hogy az egészségtelen étkezés, a fokozott stressz és a mozgáshiány épp úgy hozzájárulnak a tünetek megjelenéséhez.

Az allergiás betegségekre sajnos jellemző az aluldiagnosztizáltság, bár e téren napjainkban – a médiának, az egészségügyi ismeretterjesztésnek köszönhetően -javul a helyzet, így az allergiások könnyebben felismerik tüneteiket, és hamarabb fordulnak szakorvoshoz.

Ugyancsak gyakoriak a bőrallergiás tünetek, és folyamatosan emelkedik a táplálékallergiás betegek száma is. Emellett nő a fémérzékenység gyakorisága – a 2008-as év kontakt-allergénje a nikkel. A sokféle gyógyszer fogyasztása is kedvezőtlen gyógyszer-reakciókat eredményezhet. Új jelenség a fogászati allergia, illetve a körömkozmetikumok, tetoválások okozta allergiás reakció.

Az allergiás tünetek kezelésére napjainkban már korszerű készítmények állnak rendelkezésre. Nem új, közel 100 éve ismert, de Magyarországon méltatlanul háttérbe szorult kezelési mód az immunterápia, mely hosszú időre megoldást jelentene a betegek panaszaira. A kezeléssel 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el, s nem csak a tüneteket, de magát az allergiát is megszüntetheti. A kezeléseket több környező országtól eltérően, nálunk az OEP sajnos nem finanszírozza, azonban egészségpénztáraktól igényelhető rá támogatás.

A Budai Allergiaközpont szakorvosaival közösen megszerveztük az allergiás betegek sürgősségi ellátásának képzését. A rendeléseken ugyanis különböző fokozatú allergiás reakciókkal találkozhatunk, melyek közül a legsúlyosabb, az anafilaxiás sokk, akár végzetes kimenetelű is lehet. Célunk, hogy az orvosok, szakemberek minél szélesebb körében elérhetővé tegyük az ilyen helyzetek ellátásához nélkülözhetetlen elméleti és gyakorlati ismereteket.

dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!