Keresés
Close this search box.

Szexfüggőség – nem csak férfiaknak

//

Szexuális szükségleteink életkortól, nemtől, fejlettségi szinttől, körülményektől függően nagyon eltérőek lehetnek. Máshogy tombolnak a szenvedélyek egy párkapcsolat elején, mint később, mondjuk, pár évtized múlva. Nem könnyű azonban megvonni a határt az átlagosnál fokozottabb szenvedélyesség, és a kórosan túlzott nemi vágy között, hiszen az eltérés nem pusztán mennyiségi jellegű.

Szakemberek szerint, ha valaki naponta, vagy akár naponta többször is igényli a szexuális kielégülést – akár szeretkezés, akár önkielégítés formájában – az még nem feltétlenül túlzás. Kivéve azt az esetet, ha túl sok időt és energiát lekötve, betölti a teljes tudatot, és minden másnál fontosabbá válik. A függők nem egy ellazító, megnyugtató, kellemes élményként élik meg a szexet, hanem sokkal inkább kényszeres cselekményként, melyre a nap 24 órájában szükségük van. A függő teljesen elveszíti az önkontrollját, szinte hajszolja a mielőbbi kielégülést, s ez a vágya elnyomja a többi hétköznapi igényét.

A függőség nem más, mint fájdalomcsillapítás. Milyen fájdalomról is beszélek? A lélek fájdalmáról. Meggyőződésem, hogy az ember egyetemes jellemzői közé tartozik, hogy vannak alapvágyai. Ilyenek a szeretet utáni vágy, az elfogadás utáni vágy, a valahova tartozás vágya, és az értékelés vágya. Mindannyiunkban van ezek közül olyan, mely valaha sebet kapott, csorbát szenvedett. Vannak, akiknek nem sikerült e sebeket egészséges módon feldolgozniuk, s fájdalmaikra szereket – illetve a mi eseteinkben szexet – „szednek”. Számukra tehát a szex jelenti (helyettesíti) az elfogadást, szeretetet, elismerést, vagy a valahova tartozást. Sok szex-függő – éppen sérült személyisége miatt – képtelen igazi intimitás és kötődés megélésére.

A köznyelv inkább a nők szex-függőségét emlegeti „nimfománia” néven, nem csoda, hiszen régen is csak a nőt bélyegezték meg azért, ha önkielégítést végzett vagy félrelépett. Az orvosi, pszichiátria értelemben vett nimfománia olyan csillapíthatatlan, túlzott szexuális vágyat jelent, mely még közösülés esetén sem nyer kielégítést. A következőket teheti egy nő, hogy a szexualitás „helyére kerülve”, kellő rangra emelkedjen az életében.

Ne feledje: a kevesebb, néha több! Várja ki, hogy igazi vágy sodorja egy számára vonzó partner karjaiba! Tűzzön ki új célokat! Izgalmasat, érdekeset, kreatívat. Próbáljon ki egy új hobbit, sportot, művészetet! Alakítson ki új kapcsolatokat! Ismerkedjen úgy, hogy tényleg érdeklődik a másik ember iránt, s a szex csak a sokadik lépés lesz. Építse nőiességét, önbizalmát! Válasszon valamilyen táncot, vagy egy önismereti csoportot!

A szexualitás egyik próbatétele, hogy érzéseinkben mennyire vagyunk kiegyensúlyozottak és tudatosak. Ráadásul a kényelem is beláthatatlan változásokat hozhat létre az ember szexhez való viszonyában. A manapság tért hódító „virtuális szex” nemcsak kényelmes, de még biztonságos is. Egy játszótéren, távol a valóságtól, nem lehet hibázni, s nincsenek következmények sem. Egy lehetőség a „kiteljesedésre”, bizalmas kapcsolatok találására félelmek és fájdalmak nélkül, hisz bármikor ki lehet lépni, csak egy gombnyomás az egész.

Kimutatások szerint, a virtuális szex sokaknak csak egy szórakoztató adalék szexuális kapcsolataik kiegészítésére, a monogámoknak pedig az izgalmak fokozására. A virtuális szeretők legtöbbje azonban, a hálón való udvarlást csaknem kényszeresen csinálja. Azt gondolhatnánk, hogy a rejtőzködő és antiszociális embereknek teret ad, hogy gyakorolhassák az emberi kapcsolatok építését, s végre kilépjenek a valóságba, és tényleg találkozzanak valakivel. Ám könnyen elképzelhető, hogy a felelősség nélkül is megélhető élmények, s a kényelem, csak megerősíti emberektől való visszahúzódásukat, magányukat.

A virtuális szex, az szex? Nyilvánvalóan a szex több mint csak a testiség. Erotikus energia keletkezik: figyelemre méltatás, érzés, feltöltődés, érzelmek levezetése – a legtöbb ember számára tehát a szex nem csak testiséget, hanem érzéseket, érzelmeket is jelent. A szex olyan valami, amit átélése közben pillanatról pillanatra megtapasztalunk, és nem lehet egy olyan dologgal összehasonlítani, amit manapság a fogyasztói társadalomban birtoklunk, vagy fogyasztunk.

Dr. Pándy Mária
szexuálpszichológus
a Magyar Szexológiai Társaság elnöke
T.: 06-20/933-6669

Megjelent a Magyar Szexológiai Társaság „Szextitkok” c. új könyve, korlátozott példányszámban utánvéttel megrendelhető a www.szexologia.hu oldalon.
Főleg pedagógusoknak és szülőknek ajánljuk!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!