Keresés
Close this search box.

Allergia gyógyszerek receptre!

//

Július 1-től az allergiások által széles körben használt antihisztaminok többsége már vény nélkül kapható a patikákban. A betegek számára azonban fontos információ, hogy az így vásárolt készítmények egy részére nem jár támogatás, recept nélkül tehát kizárólag teljes áron vásárolhatók meg.

Az igazán felkészült allergiás betegek már a parlagfű virágzását megelőzően elkezdik a gyógykezelést, ezzel ugyanis a tünetek súlyossága és gyakorisága jelentősen csökkenthető.

Július 1-től az orrspray-k és bizonyos antihisztamin készítmények továbbra is vénykötelesek, azonban az antihisztamin készítmények nagy része már vény nélkül is megvásárolható a patikákban. Ezek egy része még recept ellenében sem élvez a jövőben biztosítói támogatást, másik részénél viszont ártól függően, egy szezon alatt jelentős összeget takaríthatunk meg, ha receptre vásároljuk. Érdemes tehát előre tájékozódnunk ez ügyben.

Kiszámolta már, mennyibe kerül egy-egy parlagfű szezon?

A hagyományos – antihisztamin, orrspray, orrcsepp – kúra összege havonta kb. 6–7000 Ft. Egyre népszerűbb azonban az immunterápia, mely jelen helyzetben gyakorlatilag nem jelent több ráfordítást a beteg számára a hagyományos szerekhez képest. Ráadásul ez a kezelés nem gyógyszerrel történik. Parlagfű allergiások esetében az immunterápiás kezelés költsége szintén hónapra lebontva kb. 8000 Ft. Évente 4-6 hónap kezelés szükséges a pollenallergiásoknak, ez az összeg azonban átlagosan csak 3-5 évig jelent kiadást, mert a terápia végeztével 10-12 éves tünetmentes időszakot érhetünk el.

Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sokan tapasztalják, hogy bizonyos okok miatt, tüneteik akár évenként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Emiatt fontos, hogy szezononként a beteg legalább egyszer konzultáljon kezelőorvosával, hogy az adott állapotnak megfelelően, egyénre szabottan válasszák ki a tünetek csillapítására leginkább alkalmas terápiát. Nem biztos, hogy idén is a tavalyi szerrel érhetjük el a leginkább tünetmentes állapotot, ráadásul, előfordulhat, hogy a gyógyszerek nagy részét drágábban, teljes áron vásároljuk meg.

Dr. Balogh Katalin
a Budai Allergiaközpont allergológus szakorvosa
www.orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!