Keresés
Close this search box.

Utazás a fertőzések árnyékában

//

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint, az európai régióban az új H1N1 influenzával fertőzöttek száma már meghaladja a 21.000 főt, míg a világon a WHO jelentése szerint, kb. 135.000-en betegedtek meg. Az új influenza sok országban jelen van, és enyhe lefolyású betegséget okoz, így nem vezettek be, és nem is ajánlottak utazási korlátozásokat, ám a megelőzés érdekében átnyújtunk némi információt.

Utazás a fertőzések árnyékában

Az új influenza először Mexikóban és az USA-ban jelent meg, de ma már Ausztráliában, Ázsiában és Európában is több tízezer embert betegített meg. Májusban még azt ajánlották a turistáknak, hogy kerüljék a súlyosan fertőzött területeket, mára azonban mindez értelmét veszítette, hiszen szinte minden országban megjelent a H1N1 vírus, emiatt tehát nem érdemes elhalasztani egy utazást.

A krónikus betegségben szenvedőknek, a terhes kismamáknak, a gyermekekkel utazóknak és az időseknek is érdemes ellátogatni az oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz, és tanácsot kérni az egészségügyi felkészülésről. Utazáshoz érdemes magunkkal vinni bárhol használható, fertőtlenítő, higiénés termékeket, esetleg maszkot, és megelőzési célra használható vírusölő szert.

Az új influenza a szezonális társaihoz hasonlóan, cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött egyének köhögése-tüsszentése fertőzött nyálcseppeket juttat a levegőbe, melyet mások beszívnak, illetve tárgyak felszínére, melyet mások megérintenek, majd kezükkel szájukhoz, orrukhoz nyúlnak. A fertőzés kézfogással is továbbadható. Terjedésének megelőzésére, köhögéskor papírzsebkendővel, vagy maszkkal kell eltakarni a szájat és az orrot, emellett rendszeresen kezet kell mosni.

Az új H1N1 influenza tünetei a szezonális influenzáéhoz hasonlóan – többek között – láz, köhögés, torokfájás, nátha és orrdugulás, izomfájdalmak, fejfájás, hidegrázás és fáradtság. A vírus által megfertőzött emberek jelentős hányada hasmenésről és hányásról is beszámolt. A vírusfertőzés következményeként súlyos megbetegedések, sőt halálesetek is előfordultak. Különösen veszélyeztettek a kisgyerekek, várandósok, krónikus betegek, súlyosan elhízottak, valamint a 65 évnél idősebb, gyenge állapotban lévők. Az új járvány leginkább a 30 év alatti korosztályt érinti (75%), a betegek további 10%-a pedig 40 év alatti.

Az új influenza ellen elsősorban higiéniai intézkedésekkel, a beteg emberekkel való érintkezés kerülésével, zsúfolt helyeken maszkkal és vírusellenes szerekkel védekezhetünk. Ajánlott a gyakori – húsz percenkénti – alapos, szappanos kézmosás, a kórokozók elpusztítása, eltávolítása érdekében. Szappan és tiszta víz hiányában az alkoholtartalmú tisztítószerek és kendők is hatékonyak lehetnek.

Amennyiben valaki az utazása alatt vagy után influenzaszerű tüneteket észlel magán:

Dr. Axmann Ágnes
az Utazási és Trópusi Betegségek Intézetének vezetője

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!