Keresés
Close this search box.

Immunerősítés a mindennapokban

//

Napjainkban, a sarjadzó gombák, új baktérium- és vírustörzsek előretörésének korában, különösen időszerű szervezetünket, immunrendszerünket felkészíteni az új, váratlan stresszekre, támadásokra, melyek mind a klímaváltozásból, vagy egyéb fizikai hatásokból (hőingadozás, zajhatás, idegrendszeri terhelések stb.), mind a kórokozók új válfajainak megjelenéséből adódnak.

Immunerősítés a mindennapokban

Az immunrendszer működése szorosan összefügg életmódbeli szokásainkkal. A helytelen étrend nemcsak az immunsejtek tanulási folyamatában okozhat zavart, hanem – a felszívódást követően – a vérben gyengíti a védelmet szolgáló sejtek ún. kémiai látását. Különösen a magas hozzáadott cukortartalmú, valamint a nagy zsiradéktartalmú ételek, illetve ezek kombinációja („magyaros” ételek, majd levezetésként desszertek, édes sütemények) hatnak ilyen módon. Így a keringésbe kerülő anyagok inkább akadályozzák, mint segítik a védelmi rendszer működését, végül ún. alvó immunrendszer jön létre. E folyamatot erősíti az elégtelen folyadék és antioxidáns bevitel, így esélyt sem adunk táplálkozás-függő védelmi bázisunknak a káros anyagok gyors kiürítésére, sőt növeljük annak terheit (erjedési termékek, opálos, sűrű vér, magas vércukor- és vérzsírszint, rossz keringés stb.). Mindez éveken, netán évtizedeken át folytatva, egészségügyi katasztrófához vezethet. Korunkban tehát az alvó immunrendszer tehető felelőssé a szemmel látható immunrendszeri gyengülésért, a fertőzési hajlam növekedéséért, a gombás és daganatos betegségekért.

Megfelelő étrenddel, alapos rágással (a nyálműködés az immunrendszert segíti), étkezések között (nem étkezések közben!) elfogyasztott 2-3 pohár tiszta vízzel sokat tehetünk egészségünkért. Az elfogyasztott ételek mennyiségének 15–20%-os csökkentése túlsúlyosaknál fokozatos fogyást, normál testsúlyúaknál pedig egyenletes súlytartást, jó immunitást biztosít. Emellett évente többször, néhány napos léböjttől szinte „újjászületik” a test. Minőségi téren fontos az A-, C-, E-vitamin bevitel emelése: savanyított káposzta, vöröskáposzta, cékla, sárgarépa, paradicsom, zöld leveles saláták, citrusfélék és olajos magvak formájában. Vírusellenes C-vitamin tartalmuk mellett, karotinoidjaik növelik a T-limfociták számát.

A nyers ételeket étkezés elején fogyasztva, megelőzhető az ún. étkezési leukocitózis, így az alváskényszer is csökken az étkezést követően. Egy könnyű séta ilyenkor immunerősítő, az evés utáni alvás viszont mérhetően kimeríti a szervezetet. Az immunvédelemben az E-vitamin mellett a B2- és B6-vitaminok is fontosak, így a teljes kiőrlésű kenyerek (tönköly) és a csíráztatott gabonák szerepe is felértékelődik. Javasolható még a homoktövis, pirosszőlőhéj-kivonat, aloé, keskeny- és bíborkasvirág kúraszerű használata is, segítséget nyújtanak a különböző klorofill-források, a méz, propolisz, virágpor, méhpempő, és a csipkebogyó is. Természetesen a hagymafélék, fokhagyma (antikarcinogén, fehérvérsejtszám növelő), torma és retek lestyán is elsőrendűek az egészségmegőrzésben A cink segíti a T-limfociták érését, a szelén hatására pedig nő az antitestek száma. A búzafűlé és az omega-3 források, a lenmagolaj és a csíraolajok fogyasztása is emeli a védekezőképességet. A grapefruit- és szőlőmagkivonatok, valamint a probiotikus termékek is előnyösek.

Immuntámogató terápiaként használjunk roboráló illóolajokat (eukaliptusz, édeskömény, levendula, citromfű, borsmenta, rozmaring) inhalálásra. Igen előnyös a váltóhőmérsékletű zuhany, a hideg vizes ledörzsölés és a szauna élettani hatása. A napfényen, friss levegőn való séta, minimum 20–30 perces testmozgás is segíti védekező rendszerünket. Mindezek mellett a lelki egyensúly, a „stresszt legyőző” életszemlélet és a helyes problémakezelés sem mellőzhető. (források a szerkesztőségben)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!