Keresés
Close this search box.

Ízületi problémák és megoldásaik a XXI. században

//

Rohanó világunkban a megszokott ízületi problémákat, melyeket az életkor, a mozgáshiány és az egészségtelen életmód okoz, kezdi felváltani a már fiatalon szerzett ízületi kopás. Ennek oka, hogy nem vagyunk képesek rendszeres életmódot folytatni, így a testedzés is ötletszerűen kerül be napi programunkba. Manapság minden és mindenki eredmény-orientált, ezért testedzésünk is a fokozatosság helyett a gyors eredmények eléréséről szól.

Nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy szervezetünk csak a fokozatos és folyamatos terhelést képes károsodás nélkül elszenvedni. Az igazi probléma az, hogy a megfelelő bemelegítés és fokozatos terhelés nélküli eredmény orientált edzés nagyon gyorsan kezdi koptatni, károsítani az ízületeket, melyek az első pár évben még nem jeleznek fájdalommal.

Manapság a hangsúly a már kialakult és heveny fájdalmas ízületi problémák tüneti kezelésén van, mely kisebb mértékben a helyrealításra, nagyobbrészt a fájdalomcsillapításra helyezi a hangsúly.

A probléma valódi megoldása a megelőzés lenne, olyan természetes hatóanyagokkal, melyek megvédik az ízületeket a súlyosabb károsodástól és segítik karbantartásukat. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy autója mozgó alkatrészeinek folyamatos, jó minőségű kenés kell, ugyanezt igénylik saját ízületeink is, különösen azért, mert igen körülményes az elkopott ízületet „cserealkatrésszel” helyettesíteni, ahogy azt az autószerelők könnyedén megteszik.

A piac tele van „csodaszerekkel”, melyek jönnek, mennek, ezért némi tanáccsal szolgálunk a választáshoz. Többfajta ismert hatóanyag van, melyek igazoltan segíthetnek az ízületek karbantartásában, például a kondroitin-szulfát és a glükosamin-szulfát, melyek a porcszövet sejtközötti állományának rendkívül fontos összetevői. E két vegyület akár hatékonyabb is lehet a mesterséges gyulladás-gátlóknál, ráadásul hosszú távon sem kell mellékhatásoktól tartani.

Az elmúlt években számos, nagy betegcsoportot felölelő vizsgálatot végeztek a glükózamin-szulfát és a kondroitin-szulfát, illetve ezek kombinált alkalmazásának hatékonyságát illetően. A vizsgálatok eredménye szerint egyértelműen hatékonyak az ízületi kopás kezelésében. A betegek arról számoltak be, hogy ízületi fájdalmuk jelentősen csökkent, mozgásképességük javult, ami jelentősen javította életminőségüket is. Enyhe és középsúlyos ízületi kopások esetén, a tüneteket a korábbi gyulladás-gátlókhoz hasonló mértékben csökkentik a glükózamint és kondroitin-szulfátot tartalmazó készítmények. A felmérésekből egyértelműen látható, hogy az ilyen kombinált készítmények a nem szteroid gyuladás-gátlókkal szemben, sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek, és jobban tolerálhatók a betegek számára.

A megfelelő táplálék-kiegészítők – többek között – ezen alkotóelemek kombinációját is tartalmazzák. Fontos követelmény emellett az összetevők tisztasága. Így például az ausztrál cápaporc, az újzélandi zöldkagyló és kivonatai az ausztrál TGA által folyamatosan ellenőrzöttek, és megfelelnek a legmagasabb GMP szabványnak. Érdemes azokat a táplálék-kiegészítőket előnyben részesítenünk, melyek feltüntetik az alapanyagok származási helyét, (ennek hiányában ugyanis előfordulhat, hogy mesterséges anyagokat választunk, melyek felszívódása és beépülése kétséges, illetve az olcsó ázsiai cápaporc esetében problémát jelenthet az ellenőrizetlen minőség és az esetlegesen magas nehézfém szennyeződés).

Összefoglalva: korunkban, mozgásszegény életmódra kárhoztatva, ízületeink egészségének, rugalmasságának megtartása komplex feladat. Az ízületi kopás megelőzésére a tudatosan megválasztott étrend, a rendszeres testmozgás, a kíméletes nyújtógyakorlatok, valamint a megfelelő táplálék-kiegészítők szedése lehet a válasz, hogy rugalmasságunkat akár életünk végéig megőrizhessük. Ne feledjék, megelőzni könnyebb, mint a már kialakult problémát kezelni.

MD, JD Mary Clarence White

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!