Keresés
Close this search box.

„Derékfájás-járvány”

//

Nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne élné meg a derékfájás gyötrelmeit. A felmérések szerint, hazánkban minden percben legalább félmillió ember szenved tőle. A derékfájás korlátozza a leggyakrabban a 45 évnél fiatalabbak mindennapi életét, ám már nem csak a középkorúak betegségéről van szó, a panasz egyre több tizenévest is érint.

A derékfájás okai között első helyen szerepel a tény, hogy már jó ideje két lábon járunk, ám derekunk az eltelt egymillió év alatt sem tudott alkalmazkodni a megváltozott statikai feltételekhez. A testmozgás hiányához, és az utóbbi 50 évben kialakult ülő életmódhoz gerincünk ugyancsak képtelen volt alkalmazkodni, különös tekintettel arra, hogy az ülés ötször nagyobb terhet ró az ágyéki gerincre, mint az állás. A fejlődésben lévő fiatalok izomzata – a mozgáshiány révén – nem tart lépést a gyors növekedéssel, így deformitások és fájdalom jelentkezhet. A testmozgás fontosságára utal az a tény, hogy nagyanyáink dolgos nemzedéke sokkal ritkábban szenvedett derékfájástól, mint nagyra nőtt, számítógép előtt görnyedő, nem sportoló gyermekeink.

Manapság a betegek egyre kevésbé a derékfájást, inkább azt panaszolják, hogy „porckorongsérvük” van, hiszen a derékfájósok zöme CT- vagy MR-vizsgálatra kerül, ami legalább egy, de inkább több porckorong kitüremkedését mutatja, így kézenfekvőnek tűnik a fájdalom oka. Ha a porckorong hátrafelé sérvesedik, nyomhatja az ott futó ideggyököket, ami a lábba sugárzó fájdalmat (isiászt), zsibbadást, izomgyengeséget, sőt bénulást is okozhat.

A panaszok megelőzésére, szívleljük meg a következő tanácsokat:

Ne hagyjuk, hogy a következő generáció életét is megkeserítse a derékfájás! Engedjük gyermekeinket kedvükre csúszni-mászni a padlón, minél többet mozogni, futkározni, minél kevesebbet tv-t nézni!

A túlvállalás célja, hogy kifelé bizonyítsunk, rátermettnek tűnjünk, s így kisebbségi érzésünket tettekkel kompenzáljuk. A kiemelkedő teljesítmények mögött gyakran belső bizonytalanság, önbizalomhiány áll. Önmaguknak is bizonyítani akarnak, a kérdés, hogy mit? A teljesítményt gyakran a szeretet keresése motiválja, de ezen az úton e cél hosszú távon nem érhető el. A szeretet ugyanis céltalan, és nem lehet „megszolgálni”.

A porckorong feladata a mozgékonyság biztosítása. Ha azonban valaki belsőleg merev, zárkózott, rugalmatlan, könnyen előfordulhat, hogy teste egy becsípődött porckorong miatti mozgáskorlátozottsággal jelez. A becsípődött porckorongot a csontkovácsok egy hirtelen mozdulattal, lökéssel szabadítják ki a csigolyák közül. A bemerevedett lelket ugyanilyen módszerrel lehet helyrebillenteni, hogy az illető újra magára találjon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!