Keresés
Close this search box.

Ünneprontó gyomorfájás

//

Az őszi időszakban különösen sok panaszt okoz a gyomor- és nyombélfekély. Igen gyakori megbetegedés, statisztikák szerint csaknem minden tizedik embert érinti. Számukra a karácsonyi ünnepek részben az önmegtartóztatásról szólnak, hiszen nem lakmározhatnak azt, és annyit, mint a család többi tagja.

Gyomor- és nyombélfekély minden életkorban előfordulhat, de fellépése 20 és 50 éves kor között a leggyakoribb. Sajnos gyakori szövődmény, azaz gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is kialakulhat, például szalicilsav tartalmú vagy egyéb, ún. nem szteroid gyulladás gátló gyógyszerek szedése következtében. Leggyakoribb oka azonban maga a stressz.

Tünetei közül jellegzetes a maró, égő vagy görcsös jellegű gyomortáji fájdalom, amit a köznyelv „gyomorégésnek” nevez, s amely kisugározhat a nyakba, a hátba és a bordaív alá is. A fájdalom jellegzetessége, hogy összefügg az étkezéssel, tehát a közelgő ünnepi időszakban elővigyázatosnak kell lennünk. Étel, tej, szódabikarbóna fogyasztása után átmenetileg enyhülnek a panaszok. A betegnek viszont szigorúan tartózkodnia kell az alkoholtól és a koffeintartalmú italoktól (kávé, tea, kóla), valamint a dohányzástól, mert ezek mind késleltetik, illetve megakadályozhatják a gyógyulást.

A fekélybetegek diétájának alapja a gyakori, napi ötszöri, hatszori, kis mennyiségű étkezés, a fűszeres, nehezen emészthető, savasító ételek mellőzése, s helyette lúgosító hatású, gyomrot nyugtató, akár pépes ételek előtérbe helyezése.

A fekélybetegség gyógyszeres kezelését megelőzi a Helicobacter pylori nevű baktérium jelenlétének vizsgálata, ugyanis a szakemberek szerint a gyomor, illetve a nyombélfekélyek kialakulásának jelentős részéért ez a kórokozó felelős.

A Helicobacter pylori fertőzés igen gyakori, főként a korai gyermekkorban alakul ki, és későbbiekben a fertőzöttek mintegy 30-35%-ában gyomor-bélrendszeri tüneteket (gyomorhurut, fekély, rák) okoz. A baktérium gyógyszeres kiirtása a szervezetből, illetve hatékony savtermelést korlátozó készítmények alkalmazása, egyrészt megszabadítja a betegeket panaszaiktól, másrészt megakadályozza, hogy a már gyógyult fekély később kiújuljon.

Dr. Nemes János
gyermekorvos, kardiológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!