Keresés
Close this search box.

Szívvédő edzés

//

A rendszeres testmozgás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít és hozzájárul egészségünk megőrzéséhez is. A sport képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, sőt kezelésükben is fontos szerepet játszik.

Mindannyian ismerjük az egészséges életmód alapelveit: káros szenvedélyek mellőzése, magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek kerülése, valamint a rendszeres testmozgás. A valóság azonban az, hogy évente mégis több ezren halnak meg szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek következtében.

Hazánkban drámaian nő a túlsúlyos, magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, magas koleszterinszinttől szenvedők száma. Ennek oka egyértelműen az egészségtelen étkezési szokások és a mozgáshiány terjedésében keresendő. Kellő odafigyeléssel idejében felismerhetjük a kezdeti eltéréseket, megelőzhetjük a kórfolyamatot, vagy a kialakult kórkép súlyosbodását, sőt akár vissza is fordíthatjuk azt.

A megelőzéséért folytatott küzdelemből azok kerülhetnek ki győztesen, akik felismerik már a korai figyelmeztető jeleket, s így megelőzik a súlyosabb szövődmények kialakulását. A hazánkban is vezető halálokként szereplő szív- és érrendszeri betegségeknek van ugyanis egy közös előszobája, az ún. metabolikus-x szindróma. A beteg laboreredményei ebben az állapotban eleinte csak minimális eltéréseket mutatnak: magasabb cukor-, koleszterin-, és vérnyomásértékek jelezhetik a kezdődő komolyabb kórkép kialakulását. A pácienseken jelentkezik már némi túlsúly, kinél több, kinél kevesebb. Férfiaknál sokszor a potenciazavar a fenyegető érrendszeri szövődmények első klinikai jele. Súlyosabb esetben a beteg észleli már magán a szív- és érrendszeri betegségek kezdeti tüneteit, úgymint fáradékonyság, nehézlégzés, melyek gyakran emelkedőn járás, lépcsőmászás, hólapátolás vagy egyéb fizikai, esetleg lelki terhelés közben jelentkezik.

A rendszeres, min. heti 3-szor végzett, min. 1 órás mozgás nemcsak kellő edzettséget biztosít, de segítségével – különösen megfelelő étkezési renddel kiegészítve – a magasabb vércukor, vérzsír és vérnyomásértékek is normalizálhatók. Az életmódterápia elkezdése soha nem késő! A szakszerűen végzett fizikai aktivitás hatására, a szív izomzatában olyan új kis hajszálerek alakulnak ki, amelyek képesek többé-kevésbé átvenni a beszűkült vagy elzáródott koszorúerek szerepét, így biztosítva a szív jobb vér- és oxigénellátottságát. A szakorvosi felügyelet mellett végzett speciális testmozgás még azok számára is jelentős előnyökkel jár, akik akár szívinfarktuson is átestek már, és állapotuk javítására sem műtéti, sem további gyógyszeres lehetőség nincsen már.

Számos kutatási eredmény bizonyítja a mozgás szerepét a daganatos betegségek elkerülésében is azáltal, hogy hatására fokozódik a daganatölő sejtek száma és aktivitása. A „soha nem késő” szlogen ebben a betegségcsoportban is igaz: nemcsak a daganat-megelőzésben van fontos szerepe a testmozgásnak és a túlsúly elkerülésének, hanem bizonyítottan gátolja bizonyos daganatos betegségek kiújulását a kemoterápia vagy műtéti kezelést követően megkezdett helyes életmódprogram.

Az életmód-terápia részeként, a rendszeres testmozgás nyomán a beteg életkilátásai jelentősen javulnak, sőt idejében elkezdve, számos súlyos betegség teljességgel megelőzhetővé válik.

Dr. Marton Anna
kardiológus főorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!