Keresés
Close this search box.

Télvégi hangulatjavító tanácsok

//

Amíg testünk a télvégi időszak vírusaival, baktériumaival birkózik, addig lelkünket a szürkeség, a napfény hiánya, a rövid nappalok terhelik meg. Mindez igen sokaknál állandó lehangoltságot, álmosságot, rosszkedvet eredményez, melybe nem nyugodhatunk bele – tennünk kell ellene valamit.

A napfényes órák csekély száma az endokrin rendszerben óhatatlanul változásokat idéz elő. „Biológiai óránk” agyi központjának közvetlen idegi összeköttetése van egyrészt a külvilág fényviszonyait érzékelő szemideg-hártyájával, másrészt a cirkadián ritmusban működő tobozmiriggyel is. Ha sok fényt kap, azaz „nappal” van (vagy ég a lámpa), csökkenti a melatonin termelést, míg az éjszaka sötétjében fokozza – koncentrációjának „csúcsát” hajnali 4 óra körül éri el.

A tobozmirigyben termelődő melatonin hormon egyébként a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. A magas melatonin-szint azonban túlzott levertséget, álmosságot okozhat, sőt depresszióhoz is vezethet. Ez a jelenség magyarázza az északi országokban az öngyilkosságok előfordulásának magasabb arányát. Ugyanakkor a déli országokban a több napsütés hatására, a lakosság vidámabb, kevésbé hajlamos a depresszióra.

Sokat tehetünk a lehangoltság ellen egy rendszeres napirend kialakításával, melyben saját biológiai óránk szükségleteit figyelembe vesszük. Télen különösen fontos, hogy odafigyeljük étrendünk összeállítására. Korábban olvashattunk: miért nem depressziós az eszkimó? Ennek titka a halolajban, s annak omega-3 zsírsav tartalmában rejlik. A vitaminokban, ásványokban és friss összetevőkben gazdag étrend, illetve az elegendő alvás mellett azonban használjuk ki a napi testmozgás és friss levegő felpezsdítő, jókedvre derítő hatását. A monotonitás elkerülésére, minden nap iktassunk a napi rutinba valamilyen új élményt, örömteli pillanatot, legyen az bármilyen apróság is. Minden nap ajándékozzuk meg magunkat néhány ilyen perccel, aminek már előre örülni lehet, s megtervezése fantáziánkat is megmozgatja.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!