Keresés
Close this search box.

Kövér vagyok?

//

Valaha a telt, rubensi idomok voltak divatban minden kontinens kultúrájában, főleg azért, mert a jóllakottság a gazdagság jele volt egy olyan korban, amikor a többség sosem lakott jól. Igazából csak a „dekadens” 20. század hozta el a karcsúság (soványság) divatját, annak minden túlzásával együtt, melyekről még a laikusok is hallanak a „celebek”, főként a manökenek világáról szóló híradásokban.

A hírességek között manapság gyakori kóros soványság, az anorexia „édestestvére”, a bulimia egy kevésbé ismert, ám igen veszélyes étkezési zavar. Rendszerint a serdülőkor végén, fiatal felnőtteknél, 17–25 éves kor között kezdődik, és szinte kizárólag nőket érint. Gyakran előzi meg számos sikertelen fogyókúra. A betegek rendszeresen váltogatják koplalási időszakaikat titokban tartott falással, önhánytatással, hashajtással és vízhajtással (tabletták segítségével, ami szintén bizonyos fajtájú gyógyszerfüggőséget okoz).

A falás–önhánytatás rítusát sokáig sikerrel titkolják a családtagok, barátok, sőt az orvos előtt is, így nem könnyű felismerni. Gyakran összekeverik más emésztési betegséggel, amelynek (helytelen) kezelése tovább súlyosbíthatja a bajt. A bulimia egyébként valóban okozhat gyomor- és emésztőszervi bajokat, hiszen a hirtelen falás gyomortáguláshoz vezet, a hányás pedig akár nyálmirigy- vagy nyelőcsőgyulladást is okozhat.

Szintén megtévesztő, hogy a bulimiát nőgyógyászati alapbajra utaló tünetek, menstruációs zavarok is kísérhetik. A legjellemzőbb a fogzománc károsodása, súlyos esetben az egész fogazat rohamos pusztulása, mivel a gyakori savas hányás tönkreteszi a fogakat.

A tévhittel ellentétben, a bulimia egyaránt kialakulhat sovány, normális súlyú és elhízott személyeknél. A betegek a falás utáni önhánytatás testsúly-kontrollt segítő hatását használják igen veszélyes fogyókúrás metódusként. A falási roham után szégyent, bűntudatot éreznek, és ez tovább rontja amúgy is csökkent önértékelésüket, lelki egyensúlyuk zavara súlyosbodik.

A betegséghez hozzátartozik, hogy – akár az anorexiában – a hölgyek irracionálisan túlértékelik a külső megjelenés fontosságát, ezt döntőnek tekintik sikereik eléréséhez. Céljuk egy meghatározott „álomsúly” elérése, ezért szigorú diétába kezdenek, majd a kiéhezettség állapotában elvesztik önkontrolljukat, s mértéktelenül falni kezdenek, ami önhánytatással folytatódik, majd minden kezdődik elölről.

A bulimiás kör megszakítása nehéz feladat, a beteg általában külső segítségre szorul. A pszichés baj hátterében gyakran a labilitás áll, amely visszaesésre is hajlamosít.

A kezelés alapja a komplex, egyénre szabott pszichoterápia, melyet esetenként gyógyszeres kezeléssel is kiegészítenek.
Az első lépés tehát: szembenézni a problémával, mert ha bagatellizálják, ugyanolyan súlyos következményekkel járhat, mint az anorexia. Fontos tudatosítani a páciensben, családtagjaiban és környezetében, hogy a bulimia nem szégyellnivaló jellemhiba, hanem betegség. Márpedig a kórokat nem neveléssel, hanem a rendelkezésünkre álló medicina segítségével kell orvosolni.

Dr. Nemes János
gyermekkardiológus főorvos
korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!