Keresés
Close this search box.

Szupertáplálékok kismamáknak

//

A gyermekvárás ideje alatt a legtöbb nő fokozottan odafigyel étrendjére, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsa gyermeke számára. Felmerül azonban a kérdés: elegendő-e ezt a figyelmet és törődést csak a terhesség idejére koncentrálni?

Szupertáplálékok kismamáknak

Érdemes tehát, már a tervezett terhesség előtt külön figyelmet szentelni a megfelelő táplálkozásra. Ez a figyelem nem érhet azonban véget az újszülött világrajövetelével, hiszen a szoptatás szintén nagymértékben igénybe veszi a kismama szervezetét, tehát többlet energiára van szüksége.

Céklát a nők minden korosztályának!

Leve folsavat tartalmaz, mely várandós anyák számára különösen fontos a magzat egészséges fejlődéséhez. A folsavszükséglet a terhesség alatt kétszeresére növekszik. Nagymértékben elősegítheti a különféle születési rendellenességek megelőzését (pl. nyitott gerinc), ha az anya szervezete kellő mennyiségű folsavval rendelkezik (napi 400 mg bevitel ajánlott). A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képzésében is részt vesz, emellett hatékonyan véd a fertőzések ellen.

A cékla a köztudatban, mint vérszaporító ismert, hiszen a cékla az a zöldségféle, melyből a szervezetünk a legjobban tudja hasznosítani a vasat. Ezt a népi megfigyelést a XX. század elején az orvosok még babonának tartották, mígnem a klinikai vizsgálatok valóban igazolták. Megállapították, hogy a cékla valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag újraképződését. Sok helyen ezért kiegészítő gyógymódként is ajánlják vérszegénység esetén. A vasnak emellett nagy szerepe van abban is, hogy megvédje a szervezetet a káros nehézfémek beépülésétől. Vashiányos állapotban könnyebben felhalmozódnak a sejtekben a méreganyagok.

Ha kevés vasat kap a szervezet, csökken a koncentrálóképesség, gyakori a fejfájás, repedezett a szájszél, a köröm, a haj pedig durva és fénytelen, emellett fokozottabb a hajlam a depresszióra, és a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre. A fejlődésben lévő gyerekeknek egyébként több vasra van szükségük, mint a felnőtteknek.

A menstruáció, a terhesség, szülés és szoptatás feléli a szervezet vastartalékait, melyet pótolni szükséges. Menstruációs zavarokkal küzdőknek ugyancsak ajánlott a cékla fogyasztása. A változó korba lépett nők panaszainak enyhítésében is hatékony segítséget nyújt.

A cékla magas kálium és magnézium tartalma miatt, igen hasznos a magas vérnyomás, illetve más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kiegészítő terápiájában, emellett hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez.

Lucerna céklával

A lucerna, mint kiemelkedően lúgos élelmiszer alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére. A mindennapok nélkülözhetetlen társa serdülő lányoknak, kismamáknak, érett asszonyoknak és idősödő hölgyeknek egyaránt.

A lucerna céklával a kismamák számára biztosítja az optimális kalcium- és egyéb ásványianyag-ellátást – ami elengedhetetlen a magzat csontozatának, fogazatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából –, valamint segíti a megfelelő tejelválasztást a szoptatás időszakában. A lucerna szerves kalciumtartalma serdülőkorban hozzájárul a fejlődő csontozat szilárdságához, a csontfejlődési rendellenességek megelőzéséhez.

A hölgyek havi vaspótlására mindkét növény, különösen ezek kombinációja kiválóan alkalmas. A változó korban, és a menopauza után, a csontritkulás elkerülése vagy csökkentése érdekében a jól felszívódó szerves kalcium rendszeres bevitele elengedhetetlen. A lucerna és cékla kombinációja méregtelenítő, immunerősítő, fizikai és szellemi teljesítményt növelő hatással bír.

Tisztítókúra céklával

Hagyományos magyar tisztítóital a frissen kipréselt cékla- és sárgarépalé 1: 1 arányú keveréke. Kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!