Mivel az ózonréteg folyamatosan vékonyodik, egyre több ultraibolya-sugárzásnak vagyunk kitéve. Emiatt, minden alkalommal, amikor egy kicsivel is többet, vagy a kelleténél tovább napozunk, nő a maradandó bőrkárosodás és a bőr korai öregedésének veszélye. Egyre fontosabbá válik, hogy ne csak külsőleg használt bőrvédő krémekkel, hanem belsőleg is védjük magunkat a káros napsugaraktól. Ennek lehetőségét az antioxidáns vitaminok biztosítják számunkra, melyek közül a béta-karotin talán a leghatékonyabb.
A béta-karotin olyan víz-oldékony vitaminféleség, mely erős antioxidáns hatással rendelkezik, védi a szervezetet a káros szabadgyök reakcióktól és növeli ellenállá-sát a napsugárzással szemben, mindemellett még kellemes aranybarna árnyalatot is biztosít a bőrnek. A béta-karotin védőhatását tovább lehet fokozni egy másik vitaminféleséggel, az E-vitaminnal.
Azt már kevesebben tudják, hogy a túl sok napsugárzás még az immunrendszer számára is ártalmas, mivel csökkenti a szervezet természetes ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Már egy rövid napozás is megzavarhatja az immunrendszert, ezért fordulhat elő az a „paradoxon”, hogy megfázásos tüneteket tapasztalunk napozás után. A napsugarak kihatással vannak a bőr öregedésére is, szárító hatása miatt korábban kezd ráncosodni, így öregebbnek tűnik. Végül, de nem utolsósorban, a túlzásba vitt napozás növeli a bőrrák kialakulásának a kockázatát is.
A béta-karotin az A-vitamin természetes előanyaga. Erős antioxidáns hatásával képes megkötni a szabad gyököket, melyeknek száma a napsugárzás hatására növekedhet a szervezetben. A provitamin növeli a természetes pigment-képződést, ezáltal a bőrt ellenállóbbá teszi a leégés ellen, gyors és tartós barnulást tesz lehetővé. Míg a zsírban oldódó A-vitamint túl lehet adagolni, addig a béta-karotinnál ez a veszély nem fenyeget, ugyanis a szervezet csak a szükséges mennyiségben alakítja át. A felesleg a bőrben raktározódik el, és – mintegy kellemes mellékhatásként – bronzbarna árnyalatot ad a bőrnek. Fontos tudnunk azt is, hogy legjobban a látószervünk szenved a káros UV-sugárzástól, ám a béta-karotin a szemben keletkező szabadgyököket is képes kontrollálni, így szemünknek is védelmet jelenthet.
Ételeink közül a béta-karotin elsősorban a sárgarépában, spenótban és a brokkoliban fordul elő. Ha ezekből a zöldségekből eleget fogyasztunk, szükség van-e a béta-karotin pótlására? Sokan gondolják, hogy felesleges a vitamin- és nyomelem-pótlás, ám elfeledkeznek arról a tényről, hogy életkörülményeink az elmúlt évtizedekben alapvetően megváltoztak. Állandó stresszben élünk, keveset mozgunk, szennyezett levegőt szívunk be, hátrányosan változtak étkezési szokásaink is, emiatt természetes védekezésünk megerősítésre szorul a károsító hatásokkal szemben. Erre a vitaminok és ásványi anyagok bevitele jelenti a megoldást.