Keresés
Close this search box.

Óvatosan sportoljunk!

//

Örvendetes, hogy egyre többek mindennapjainak válik szerves részévé a fittséget, egészséget és jó kedvet fenntartó testmozgás. Ne essünk azonban túlzásokba! Különösen a fiatalabb generáció tagjai hajlamosak túlbecsülni saját képességeiket, és – a fitneszmozgalom jegyében – nagy lelkesedéssel tönkretenni saját ízületeiket.

Óvatosan sportoljunk!

Már fiatalabb korban is gyakori panasz a derékfájdalom, melynek legfőbb oka a statikus ülőmunka, a mozgásszegény életmód, vagy ennek ellenkezője, a helytelen sporttevékenység, illetve fizikai munka esetén, az izomzat túlzott terhelése.

Javasolt: a testtartásban ak tívan részt vevő izmok (has-, hát-, farizmok) erősítése, a rövidült izmok nyújtása, hát- és gyorsúszás, kerékpározás, túrázás, kocogás.

Nem javasolt: hajlongással járó sportok (pl. talaj- és szertorna, evezés, tenisz). A futás és ugrálás (foci, röplabda) nem megfelelő izomállapot esetén sérüléshez, fájdalom kialakulásához vezethet.

Aki lapos, feszes hasat szeretne, felejtse el gyorsan a felüléseket! A teljes felülés a csípőhajlító izom munkája, mely a lumbális csigolyákon ered, és minden egyes felüléskor oldalirányból rándítja a gerincet, hosszú távon súlyos gerincbán-talmak kialakulásához vezethet. Helyette csak a lapockák alsó csücskéig történő elemelkedést válasszuk. Szintén káros a derék számára hanyattfekvésből mindkét lábunkat egyszerre, nyújtva emelgetni.

Az egyre divatosabb edzőtermi sportolás terjedése is sok veszélyt rejt magában. Természetesen járhatunk kondite-rembe, de mindig kérjük szakember segítségét, hogy a gyakorlatokat maximális ízület- és gerincvédelem mellett végezhessük.

A sérülések elkerülése érdekében, mindig fokozatosan szoktassuk magunkat a terheléshez, a bemelegítés, az edzés előtti és utáni nyújtás elengedhetetlen!

Varga Terézia
gyógytornász (Hévíz)
T.: 30/530-7639

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!