Keresés
Close this search box.

Bőrfiatalítás folyadékpótlással

//

A kor előrehaladtával, életmódunk egyre inkább nyomot hagy külsőnkön is. Az apróbb ráncok, a szárazabb bőr, mind az idő múlásának jelei. A különböző fiatalító kozmetikai beavatkozások és arcápolók mellett azonban, gyakran elfelejtkezünk arról, hogy bőrünk üdeségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás.

Éltető és szépítő elem

Ahhoz, hogy jobban megértsük a rendszeres folyadékfogyasztás jelentőségét, először is tudnunk kell, hogy testünk közel 70%-a víz. Egy nap folyamán a lélegzettel, izzadás során és a vizelettel is jelentős mennyiségű, 2-3 liter folyadékot veszítünk. Különösen nyári melegben, vagy lázas, beteg állapotban, ha a vízvesztés nagy, de az utánpótlás elmarad, a vér és a többi szövet víztartalma csökken. A nagyfokú vízvesztés komoly egészségi problémákat okozhat, de a folyadékpótlás elmulasztását akkor is megérzi szervezetünk, ha súlyosabb tünetek nem jelentkeznek.

Hidratálás kívül-belül

Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén rostok biztosítják. Ahhoz, hogy bőrünket feszes, fiatalos külsejűvé tegyék, nedvességre van szükségük. A kor előrehaladtával a kollagéntermelés természetes módon csökken, ami ráncok megjelenéséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy ez mikor, mennyi idő alatt, és milyen mértékben következik be. A bőrfiatalító krémek egyik fontos tulajdonsága, hogy nem csak hidratálják a bőrt, hanem serkentik a kollagéntermelést is. Ahhoz, hogy a krémek hatékonyságukat maximálisan kifejthessék, elengedhetetlenül fontos, hogy az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával.

A legjobb választást a természetes ásványvíz jelenti – hiszen a tiszta víz a legkiválóbb szomjoltó. Ha reggel mégsem ezzel szeretnénk indítani a napot, jó választás lehet egy pohár frissen facsart gyümölcslé, vagy antioxidánsokban gazdag zöldtea.

Napközben is vigyünk magunkkal ásványvizet, az ebédet pedig egy tányér levessel kezdjük. Két étkezés között magas nedvességtartalmú gyümölcsökkel is pótolhatjuk az elvesztett nedvességet. A nyári-őszi időszakban bőségesen válogathatunk ízlésünknek megfelelően gyümölcssalátát, sőt turmixot is készíthetünk. A nedvesség pótlására a magas víztartalmú gyümölcsök mellett a zöldségek is alkalmasak egész éven át. Ha tehetjük, fogyasszunk most sárga- és görögdinnyét, őszibarackot, szőlőt, míg a zöldségek közül különösen magas víztartalmú a saláta, a sárgarépa és a spenót.

dr. Boros-Gyevi Márta
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!