Keresés
Close this search box.

„Fekete” bogyós gyümölcsök az egészségért

//

A WHO ajánlása szerint, felnőtteknek naponta minimum 400 g gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztania, hat részletben. Ezzel a létfontosságú vitaminok, enzimek, mikroelemek, stb. bevitelén túl, növényi fito-nutriensekből – például – polifenolokból (40 ezer féle ismert) 1000 mg-ot, ezen belül is flavonoidokból (közel 3 ezer féle ismert) 100 mg-ot lenne szükséges fogyasztanunk egészségünk védelmében.

A flavonoidok legfőbb forrásai a színes gyümölcsök. Célszerű ráadásul olyanokat választanunk, melyekben a 100 mg flavonoid tartalomból 20–40 mg-nyi az antocianin mennyisége. Ezek a színes, vízoldékony pigmentek pH függők, színük a vöröstől, a bíboron és lilán át, egészen a sötétkékig, feketéig változik. Legnagyobb mennyiségben a sötét, feketébe hajló, bogyós gyümölcsökben fordulnak elő. Fontos antioxidáns, szabadgyök-fogó és rezisztencia-biológiai szerepet töltenek be.

Tekintsük át néhány közismert fekete bogyós gyümölcs flavonoid összetevőit, a teljesség igénye nélkül:

Az antioxidáns hatás erősségét különböző módszerekkel mérve (TAS, TEAC, ORAC, stb.) a szakértők egymástól eltérő sorrendeket állítanak fel a fekete bogyósok antioxidáns hatását illetően. Ez is csak azt bizonyítja, hogy minél többféle gyümölcsöt célszerű fogyasztani.

Ne felejtsük el, hogy táplálkozásunk ugyancsak fontos eleme a sárgától a vöröses-barnás bordó színig terjedő bogyós és nem bogyós gyümölcseink fogyasztása is!

Fentiek alapján, a különböző étrend-kiegészítőkön célszerű ellenőrizni: az össz-polifenol, össz-flavonoid, össz-antocián, stb. jelzéseket, melyek alapján hozzávetőlegesen megbecsülhető a helyes ár/érték arány.

c. Prof. dr. Dörnyei József
a kémiai tudományok kandidátusa, MTA ÉKB-tag

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!