Keresés
Close this search box.

Lisztérzékenység és meddőség

//

Világszerte emberek milliói szenvednek a lisztérzékenység szerteágazó tünetei miatt, sokan nem is sejtik, hogy panaszaikat a búza, árpa és rozs elfogyasztása okozza, így nem is fordulnak orvoshoz diagnózisért, pedig megfelelő diétával sok kellemetlen következmény elkerülhető lenne.

Lisztérzékenység és meddőség

Lisztérzékenység esetén az említett gabonafélék elfogyasztása a vékonybélben olyan károsodásokat okoz, melyek rövidtávon, az ételek elfogyasztását követően hasi panaszok – puffadás, hasi görcs, hasmenés – formájában jelentkeznek. Hosszú távon, ha a lisztérzékeny beteg továbbra is rendszeresen fogyaszt gabonatartalmú élelmiszereket, a vékonybélben található bélbolyhok is károsodnak, így csökken a tápanyagok felszívódása, kóros soványság, tápanyag- és vitaminhiány jelentkezhet.

A University of Virgina kutatói vizsgálatuk során arra figyeltek fel, hogy a már említett szövődmények mellett, a lisztérzékeny nők körében gyakrabban jelentkeztek menstruációs zavarok, melyek következtében az ovulációk száma is csökkent, így kisebb eséllyel estek teherbe. A panaszok megjelenésében hormonális faktorok épp úgy szerepet játszhatnak, mint a fel nem ismert lisztérzékenység következtében kialakult tápanyag- és vitaminhiány. A nem diagnosztizált betegek körében ugyanis gyakrabban fordul elő vetélés és koraszülés, a magzat méhen belüli fejlődése is lelassulhat.

A fel nem ismert lisztérzékenység férfiak körében is csökkent tesztoszteron szintet eredményezhet. Esetükben nő az abnormális spermák – alacsonyabb sperma szám, csökkent teljesítmény – kialakulásának esélye.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy megfelelő kezelés és diéta mellett, az esetleges tápanyaghiány megszüntetésével, a teherbeesés és a magzat egészséges fejlődése is biztosítható.

www.allergiaközpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!