Keresés
Close this search box.

Kövérségbetegség és gyulladáselmélet

//

A szénhidrátokban bővelkedő nyugati étrend elhízást eredményez. A metabolikus szindrómához vezető hasi elhízás esetén, különösen magas a szervezetben egyes gyulladásfaktorok szintje, mivel azokat a zsírszövetek termelik. Csaknem az összes krónikus civilizációs betegség kapcsolatban áll a táplálkozás okozta magas gyulladásszinttel. Van-e kiút e zsákutcából?

A modern kor a Gyulladás Kora. Rohamosan terjed minden gyulladással kapcsolatos kórkép, a szívbetegség, a stroke, a rák, az autoimmun, allergiás és ízületi betegségek, depresszió. Ezek hátterében a szervezetszintű gyulladás a meghatározó. Az Alzheimer-kór például az agy gyulladásos betegsége. A leghatékonyabb megelőzésnek a gyulladáscsökkentés látszik – akár gyógyszeresen, akár táplálkozással. Járható útként azonban, inkább a gyulladást kiváltó tényezőket kellene megszüntetni, nem pedig csupán a gyulladást.

Számos vizsgálat igazolta, hogy a bármilyen módon elért fogyás jelentős mértékben csökkentette a gyulladásszintet, ez különösen igaz a hasi elhízás ún. viszcerális formájára, amikor a zsír a has belsejében rakódik le.

A háborítatlan, természetes környezetben élő népek nem azért soványak, mert éheznek, alultápláltságról szó sincs. Egészséges BMI értéküket természetes étrendjük, illetve az állandó fizikai aktivitás biztosítja, míg a nyugati táplálkozásban az elhízást a gyorsan felszívódó szénhidrátok és a mozgásszegénység okozzák. Az ezzel párhuzamosan jelentkező vitamin- és ásványi anyaghiányhoz a nyugati táplálkozásra jellemző felszívódási zavar is hozzájárul. A normál bélműködést a rejtett gluténérzékenység, a lektinek, a teljes kiőrlésű pékáruban rejlő fitátok és még sok más tényező zavarja meg. A szervezetet megviseli a vércukorszint állandó hullámvasútszerű föl-le mozgása és az állandó gyulladás. Ezeket csak az képes érzékelni, aki már megszabadult tőlük.

Az étrend annál egészségesebb, minél több zöldséget, gyümölcsöt és sovány húst – főként halat – tartalmaz, a szénhidrát-bevitel korlátozása mellett. E kritériumok szerint a Paleolit táplálkozás még a hazánkban népszerű mediterrán étrendnél is eredményesebb, hiszen ennek van a legalacsonyabb gyulladáskeltő hatása.

A Paleolit táplálkozásról a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon is tájékozódhat.

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!