Keresés
Close this search box.

Táplálkozás és szívbetegség

//

A 20. század hatalmas fordulatot jelentett a táplálkozásban, ugyanis egyre jobban teret hódítottak a finomított szénhidrátok. A táplálkozás összetételének módosulása komoly biológiai következményekkel járt. Ezek közül egyik a 40-es években óriási méreteket öltő szívhalál-járvány. Ma az emberek még nagyobb arányban lesznek szívbetegek, ám a fejlett orvosi technika miatt már kevesebben halnak meg korán.

Csaknem az összes krónikus civilizációs betegség kapcsolatban áll a táplálkozás okozta magas gyulladásszinttel. Ennek egyik markáns példája a szívbetegség.

Ugyanakkor a szívbetegek igen nagy hányada depressziós, ráadásul a depresszió 2-3-szorosára növeli a szívbetegek állapotromlását, az infarktus, a szívhalál a kockázatát. Már az 1930-as években felfigyeltek arra, hogy a depressziós betegek 40%-a szívbetegségben hal meg. Az infarktus utáni depresszió pedig 2-szeres kockázatot jelent a betegség romlására.

Bár szívbetegségben a depresszió súlyos kockázatot jelent, antidepresszánsok adásával nem előzhető meg sem a további romlás, sem az infarktus. Az antidepresszánsok hatástalanok, ugyanis a depresszió nem a szerotonin alacsony szintjével, hanem a gyulladásfaktorok magas szintjével függ össze. Egyébként is, nem a szívbetegség okoz depressziót, és nem a depresszió miatt alakul ki szívbetegség – sokan úgy vélik, valójában a depresszió és a szívbetegség nem két önálló betegség, hanem ugyanannak a gyulladásos folyamatnak a két arca.

Nem gyógyszerekkel kéne kísérletezni, hanem át kellene térni egy gyulladás ellen ható étrendre és napi aktív testmozgásra.

Paleolit táplálkozás című könyvemben már írtam a kalóriacsökkentett táplálkozás élethosszabbító hatásáról. A kalóriacsökkentő vizsgálatokban egyrészt az ételmennyiség csökkentésével, vagy a mennyiség meghagyása mellett az összetétel megváltoztatásával, másrészt a megnövelt fizikai aktivitással csökkentik a hasznosítható kalóriát. A természeti népeknél tapasztalható 20 körüli testtömeg-index valójában egy ilyesfajta kalóriacsökkentő „kísérlet” eredménye.

25%-os kalóriacsökkentés testi-lelki hatását vizsgálva azt találták, hogy 6 hónap alatt 27%-kal csökkent a viszcerális és a bőr alatti zsír tömege, 25%-kal csökkent az éhgyomri inzulinszint, 40%-kal nőtt az inzulinérzékenység, és csökkent a depresszió mértéke is.

A paleolit táplálkozás még a mediterrán étrendnél is 25%-kal kevesebb kalória-felvételt eredményez – a jóllakottság érzése mellett. A paleolit elvek szerint a tejfogyasztás egészségtelen, mert növeli az inzulinszintet. A gabonafélék – lévén gyorsan felszívódó szénhidrátok – gyulladásfokozónak tekinthetők. Ebből a szempontból – a vizsgálatok szerint mindegy, hogy teljes kiőrlésű, avagy fehér kenyeret, tésztát fogyasztunk, nincs különbség a gyulladáskeltő faktorok, illetve az inzulin- és vércukorszint szempontjából. Ugyancsak korlátozni érdemes a burgonyafo-gyasztást.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!