Keresés
Close this search box.

Keringési problémák és családtervezés

//

Várandósság alatt, az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a véna-kompressziót okozó növekvő testsúly következtében megváltozik a vénás keringés. A visszérproblémákra utaló láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, nyomásérzékenység a meleg idő közeledtével még fokozódhat is. Emellett a terhesség önmagában növelheti a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát.

Keringési problémák és családtervezés

A fogamzó képesség időszakában a petefészekben növő tüszők a peteérést követően – amennyiben nem reped meg a faluk – tovább növekedvén könnyen cisztává alakulhatnak. Az így kialakult tömlők néhány menstruációs ciklus után általában minden beavatkozás nélkül, tünetmentesen elmúlnak.

Hazánkban becslések szerint igen gyakori, a nők 5–10%-át érinti az ún. policisztás ovárium szindróma (PCOS) nevű betegség. A petefészekben kialakult sok apró ciszta mellett a kivizsgálás fényt deríthet emelkedett inzulinszintre, inzulinrezisztenciára vagy lappangó diabéteszre is. Emellett az elhízás a PCOS következménye, egyben kiváltó oka is. A túlsúly gyakran jár együtt metabolikus szindrómával, melynek jelei a magas koleszterin, megnövekedett vérzsír- és vércukorértékek.

Az Iowa Egyetem kutatásai szerint, azoknál a fiatal vagy középkorú, túlsúlyos nőknél, akik PCOS-ben szenvednek, nagyobb eséllyel fejlődik ki érelmeszesedés a szívkoszorúerekben, így fennállhat náluk a szívinfarktus veszélye.

A londoni University College orvosi karán ugyancsak kimutatták azt, hogy a betegségben érintett nők artériáinak fala nagyjából kétszer olyan merev, mint az egészséges nőké, így náluk mielőbb meg kell kezdeni a szívbetegség megelőzését szolgáló kezeléseket.

Várandósság idején a terhességi hormonok – az ösztradiol és a progeszteron – hatására csökken a visszerek tónusa, lassul a keringés, megnövekszik a nyomás a vénákban, így azok kitágulnak. A 2. és főként a 3. trimeszterben az egyre növekvő magzat – a könnyen összenyomható kismedencei vénák leszorítása által – akadályozhatja a vénás vér visszaáramlását, fokozva a vénás pangást. Vénatágulatok nemcsak az alsó végtagokon, hanem a gáttájékon és a kismedencében is kialakulhatnak, bár utóbbiak a szülést követően általában visszafejlődnek. A visszereken kívül lábdagadás, a láb feszülése, fájdalom, „nehézláb-érzés”, súlyos esetekben felületes visszérgyulladás is kialakulhat.

Ennek megelőzésében fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, az elhízás megelőzése. A mértékletes testmozgás, séta, kismamatorna általában nem okoz problémát, de nagyobb erőfeszítéseket igénylő sportok esetén kérjük nőgyógyászunk tanácsát. A vénás torna otthonunkban is könnyen végezhető, de segít a lábak felpolcolása is. A hanyattfekvés, főleg a terhesség késői szakaszában – a vénák összenyomódása által – fokozhatja a panaszokat.

Kerülendő emellett a hosszas álldogálás, a meleg vizes fürdők, és a lábak leszorítása.

A terhesség önmagában is megnöveli a mélyvénás trombózis kockázatát, fontos tehát, hogy visszeresség esetén a kismama szakszerű kezelést kapjon a szövődmények megelőzése érdekében.

Családi trombózishajlam és visszeresség együttes előfordulása esetén, a kockázatot nőknél a terhesség mellett tovább növeli a túlsúly, a dohányzás, más időszakokban pedig az ösztrogéntartalmú fogamzásgátlók vagy hormonpótló tabletták szedése is.

Gyakori tévedés ugyanakkor, hogy hosszú repülőutak alkalmával az acetilsalicilsav tartalmú tabletták védenek a vénás trombózis ellen, erre ugyanis szükség esetén a heparin-tartalmú, bőr alá adott injekciók szolgálnak.

A visszértágulatok kialakulása hosszas folyamat, a korán elindított kezelés, megelőzés nemcsak a trombózistól, hanem a vénás fekélytől is megvéd. A vénás torna, a kompressziós harisnya viselése, a meleg vizes fürdők kerülése, a rendszeres úszás és megfelelő testmozgás mind a megelőzést szolgálják.

Dr. Kósa Éva
belgyógyász, angiológus szakorvos
Dr. Hintalan Albert
nőgyógyász szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!