Keresés
Close this search box.

Kórokozók és immunrendszer a várandósság idején

//

Az immunrendszer és a kórokozók viszonya az emberi társadalmak fejlődésében jelentős szerepet tölt be. Ugyanakkor szervezetünk immunrendszere mellett kialakult egy viselkedési, illetve kulturális immunrendszer, mely az egyén és a társadalom túlélését segítik elő, ennek egyik fontos eleme: az undor.

Kórokozók és immunrendszer
a várandósság idején

Az undor a paraziták, kórokozók érzékelt vagy vélt jelenlétének következtében lép fel. A normálistól, az átlagtól való eltérés averzív érzelmi, értelmi és viselkedési reakciókat válthat ki.

A terhességi undor a terhesség első trimeszterében a magzatot védi a lehetséges fertőzésektől. Terhesség alatt a szervezet elnyomja immunrendszerét – magasabb progeszteron szint következtében az NK sejtek aktivitása is jelentősen csökken. A magzat genetikai anyaga felerészben idegen, ezért van szükség az immunrendszer működésének gyengítésére, nehogy az megtámadja a magzatot. A szervezet immunrendszerének meggyengülése következtében a viselkedés-immunrendszer erősödik fel, ami akadályozza, hogy a terhes nő szervezetébe kórokozók jussanak. Megváltozik az illat és ízérzékelés, gyakoribb a hányinger, hányás, a fűszeres ételekkel szembeni undor, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a fűszereket, mint természetes kórokozó-ellenes hatóanyagokat, növényi antibiotikumokat főleg a déli, melegebb országokban használják, ahol eleve gyakoribbak a kórokozók.

A nőknek a férfiakhoz történő vonzódását sok tényező befolyásolja. Egyik az utódok egészséges, hatékony genetikai állományának, immunrendszerének a biztosítása. A nők rövid távú partnerként elsősorban a magasabb tesztoszteron szinttel rendelkező férfiakat részesítik előnyben. A tesztoszteron elnyomja az immunrendszer működését, ezért csak azok a férfiak engedhetnek meg maguknak magasabb tesztoszteron szintet, akiknek az immunrendszere rendkívül erős. A nők termékeny időszakukban és fogamzásgátlók szedése alatt is előnyben részesítik a férfias vonásokkal rendelkező partnert, ám hosszú távra inkább enyhén nőies vonásokkal rendelkező párt választanak, mivel azok hűségesebbek, és jobban lehet számítani az utódokról való szülői gondoskodásukra, ami gyermekek túlélési esélyeit is jelentősen javíthatja.

A férfiak és nők egyaránt előnyben részesítik az egészségesebbnek ható, szimmetrikus arcot és testet. A paraziták, kórokozók ugyanis árthatnak a szimmetriának, sérülések, elszíneződések, viselkedési rendellenességek jelentkezhetnek. A szimmetrikus férfiaknak így több partnerük, több utódjuk és kevesebb súlyos betegségük van. A szimmetriától való eltérés (pl. ujjak és fülek hossza) és a kisebb fizikai eltérések (pl. hypertelorizmus, távol álló szemek) fejlődési instabilitást jelezhetnek, melyet a paraziták, mérgező anyagok, alultápláltság, anyai alkoholfogyasztás és genetikai eltérések is okozhatnak.

A női arcról a férfiak is a termékenységre, az egészség szintjére következtethetnek. A termékenység és az egészség mértéke az ösztrogén szintjével áll összefüggésben.

A gyógygomba kivonatok hatékonyak a fertőző kórokozók legszélesebb körével szemben, növelik a szervezet ellenálló képességét és ennél fogva csökkentik a fertőző betegségekkel szembeni félelmet. További információért keresse fel Gyógygomba Információs Központjainkat, vagy hívja információs vonalainkat: 06-70/423-1123, 06-70/423-1127, 06-30/698-2083. (x)

Varga Életmód Kutatás
www.vargadiet.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!