Keresés
Close this search box.

Magas vérnyomás és babavárás

//

Kevesen tudják, hogy a magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód mellett azonban, a kismama és a baba egészsége is megőrizhető, a szövődmények kialakulása megelőzhető.

A várandósság időszakában – korábban panaszmentes hölgyeknél is – jelentkezhet magas vérnyomás. Ennek meghatározása azonban, némiképp eltér a fogantatást megelőző időszakhoz képest. Terhesség alatt a vérnyomás normál határa alacsonyabb: akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha értéke 120/80 Hgmm, vagy ennél magasabb, illetve, ha a szisztolés érték a terhesség alatt 30 Hgmm-t, a diasztolés érték pedig 15 Hgmm-t emelkedik.

Helyes étrend és mozgás

A korábbi „kettő helyett együnk” elvet felváltva, napjainkban szerencsére már egyre elterjedtebb az a nézet, hogy a várandósság alatt ne a táplálék mennyiségére, hanem sokkal inkább a minőségére ügyeljünk. A magas vérnyomás egyik kockázati tényezője a túlsúly, így ennek észlelésekor kezelőorvosunk diétát írhat elő. A követendő étrend minden szükséges tápanyagot biztosít a magzat számára, azonban a kalóriamennyiség csökkentésével megakadályozza a szükségtelenül felszedett súlytöbblet fokozódását.

Ugyanakkor terhesség esetén különösen fontos, hogy a diéta orvosi ellenőrzés mellett történjen, hiszen a szakszerűtlen táplálékmegvonás, koplalás, a szénhidrátok túlzott megszorítása szintén magzatkárosító lehet.

Az optimális táplálkozás és életmód-terápia mellett az anyai és magzati egészség megőrizhető, sőt, a terhesség alatt elsajátított helyes életmód segíthet abban, hogy a szülést követően a kismama akár fittebbé, egészségesebbé váljon, mint a családtervezés előtt.

Várandósság után

A terhességi magas vérnyomás, amennyiben az terhességi toxémia tünete volt, szülés után többnyire magától rendeződik, további kezelést nem igényel. Az ún. essentialis hypertonia, vagyis az ismeretlen eredetű magas vérnyomás ellenben az életmód-terápia és szükség esetén a gyógyszeres kezelés tartós vagy átmeneti folytatását teszi szükségessé.

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!