Keresés
Close this search box.

Magas vérnyomás természetgyógyász szemmel

//

Hazánkban a magas vérnyomás annyira gyakori, hogy a köztudatban szinte az élet „természetes velejárójának” tekintik, nem is tartják komoly betegségnek – súlyos szövődményei ellenére sem – pedig megelőzésére, mérséklésére számos egyszerű praktika kínálkozik, melyeket napirendünkbe iktathatnánk.

Magas vérnyomás természetgyógyász szemmel

Maga a vérnyomás csecsemőkorban alacsonyabb, s a kor előre haladtával emelkedik. Normálisnak tekintjük a vérnyomást, ha nyugalmi helyzetben nem emelkedik 120/80-as érték fölé. Napi ritmusának megfelelően: éjjel, alváskor a legalacsonyabb, reggel, felkeléskor pedig a legmagasabb, ezért fontos a reggeli mérés vérnyomásbetegek számára.

Az artériákban a nyomás több okból is emelkedhet: a szív nagyobb erővel pumpál, azaz több vért bocsát ki; csökken az erek rugalmassága, lumene, így nagyobb lesz a belső nyomás;

több folyadék kerül a szervezetbe, például veseelégtelenség miatt, ha a vese nem tud elegendő sót és vizet kiválasztani. Emeli a vérnyomást a szimpatikus idegrendszeri hatás is, stressz-hormonok hatására megkeményednek az érfalak.

Az esszenciális, azaz elsődleges hipertónia okai a teljesség igénye nélkül: örökletes hajlam, környezeti hatások összeadódása, mozgásszegény életmód, elhízás, túl sok só, alkohol, elősegítő faktor lehet a homocisztein nevű sejtméreg, melyre a magyar lakosság örökletesen hajlamosított. Ismerjük emellett az ún. fehér köpeny hipertóniát, ahol az orvos jelenléte váltja ki a magas vérnyomást. Újabban a candidiasist is a kiváltó okok között tartják számon.

139/79 Hgmm feletti vérnyomás már rendszeres ellenőrzést és terápiát igényel, míg 160/95 már kifejezetten a veszélyes értékhatár, melynél bármely fizikális megerőltetés vagy stresszhatás, további hirtelen vérnyomásemelést okozhat, ami szélütéshez, az infarktushoz vezethet.

A terápia tehát a fentiek figyelembe vételével igen komplex. Minden esetben figyelembe kell venni a szakorvos által előírtakat. Ezt egészítik ki a természetes élet- és gyógymódok.

Első az étrend, mely kevés gabonára, sok zöldségre, gyümölcsre, valamint tojásra és tengeri halra épül. A gabonák közül a rozs és a hajdina a meghatározó. A zöldségek közül a fokhagyma és a hagymafélék napi fogyasztása ajánlott. A fokhagymából alkoholos és olajos kivonatot is készíthetünk. A konyhasó részbeni kiváltására megfelelő a darált zellermag.

Ezen kívül, a frissen darált lenmag értisztító hatása közismert, fogyasszunk belőle napi néhány kanállal. Ne feledkezzünk el a mikro- és makro-elem utánpótlásról sem, különösen az erek rugalmasságát javító magnézium beviteléről.

Ugyancsak segíti az állapot normalizálását a hideg-meleg váltózuhany, illetve a rendszeres, de mérsékelt, oxidatív, változó intenzitással végzett sport, melynek során endogén ópiátok keletkeznek, s ezek a legjobb vérnyomás-szabályzók. Hasonlóan jó hatásfokúak a kínai belső erőfejlesztő gyakorlatok (pl. chi-kung), valamint a befelé nyitó jóga gyakorlatok is. A kötőszöveti rugalmasságot friss salátaként elkészített nyers lucerna, illetve lucernacsíra fogyasztásával segíthetjük elő.

Szakszerűen végzett akupunktúrával és talpreflexológiával is elősegíthetjük a vérnyomás csökkentését, normalizálását, sőt a talpmasszázst megtanulva – otthon saját magunk végezve – is jó eredményt érhetünk el.

Fülmasszázzsal is segíthetünk, mégpedig úgy, hogy mindkét fülkagyló hátoldalán, a felső harmad alján lévő mély árkot masszírozzuk néhány percig. Szintén segíti az állapot javulását a relaxáció, az autogén tréning, valamint az éjszakai fekvő- és pihenőhely energetikailag megfelelő elhelyezése.

Béky László
természetgyógyász
www.bekytermeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!